Gratis e-Book!

Direct Toegang

Ben Je Een Optimist Of Een Pessimist

optimist pessimist stress verminderen 200x300 Ben Je Een Optimist Of Een PessimistIemand zei eens: “Ik zie het glas altijd half vol. Ik zie het glas alleen half leeg, als ik denk hoe goed de eerste helft smaakte.”

Optimisme en pessimisme zijn twee manieren om de wereld te bekijken. Je hoort zo veel over positief denken met behulp van een optimistische visie. De maatschappij heeft het optimisme als goed gelabeld en pessimisme als slecht. Afweging van de twee tegengestelde manieren van denken kan een strijd zijn. De tendens is dat we tot het extreme gaan, zijnde een intense optimist of pessimist. Wat als er een manier was om ze allebei ten voordele voor jezelf te gebruiken?

Optimisten zijn de mensen die grote plannen zien voor de toekomst. Ze zijn duidelijk over wat ze willen en hebben een plan klaar om de klus te klaren. Simpel gezegd, optimisme is geloof hebben in het goede in het leven. Deze zienswijze houdt in dat het goede heerst in de situaties. Optimisme houdt je gemotiveerd om de taken te kunnen voltooien.  Affirmaties worden gebruikt als een instrument om positief te blijven in een wereld vol met stress. Een pessimist is iemand die voorbereid is voor elke situatie. Ze hebben doordachte scenario’s en “wat als” situaties.

De tendens is dat we tot het extreme gaan, zijnde een intense optimist of pessimist. Wat als er een manier was om ze allebei ten voordele voor jezelf te gebruiken?

Er is een tweesnijdend zwaard voor beide kampen van denken. Optimisme kan tot het extreme worden opgenomen, zelfs door het ontkennen van het bestaan van het probleem. Ze denken bijvoorbeeld: “Ik ben gezond”, terwijl ze de symptomen van een gezondheidsprobleem ontkennen en de juiste medische zorg uitstellen. Extreme pessimisten staan klaar om de slechtste nieuws ooit te ontvangen, wat leidt tot het gevoel van hopeloosheid en hulpeloosheid in het leven. Iemand zei wel eens, “ik bereid me voor op het ergste wat me kan overkomen, zodoende zal ik nooit teleurgesteld zijn.” Zoals je ziet kan het bedenken van ergste dingen een manier zijn om met bepaalde situaties om te gaan.

Zijn de mensen veranderd in optimistische pessimisten, in de hoop voor het beste en voorbereid op het ergste? Ik vraag me af wat voor soort mentale acrobatiek we laten zien als we onder stress staan. Het is te gemakkelijk om je gedachten te laten afleiden als je met financiële, relatie- en werkkwesties moet omgaan. Er is nog een optie en dat is dat je jouw denken in het huidige moment houdt.

Er is nog een optie en dat is dat je jouw denken in het huidige moment houdt.

Hoge stressniveaus komen doordat je jouw zicht van het ene eind van het spectrum naar het andere eind laat gaan. Dus gun jezelf een optie voor een gebalanceerde standpunt door het volgende te doen:

- Verblijf in het moment. Laat het verleden je niet slecht beïnvloeden of raak niet verstrikt in de “wat als”  spel.

- Wees duidelijk over de feiten van de situatie. Schrijf alle kwesties op, zodat je de situatie echt goed kan bezien. Praat met vertrouwde mensen over de stressor.

- Wees pro-actief. Maak de beste beslissing voor je volgende stap. Pep jezelf op om de situatie aan te pakken.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Ben Je Een Optimist Of Een Pessimist
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)