Gratis e-Book!

Direct Toegang

Financiële Stress Verminderen Door Een Realistische Gezinsbudget

stress verminderen financiele stress 300x204 Financiële Stress Verminderen Door Een Realistische GezinsbudgetIn tijden van recessie, kan een gezin financiële stress verminderen tot een minimum, zo niet helemaal vermijden. Dit doe je door vooruit te kijken, zelfbeheersing en planning. Is iemand werkloos geworden in de familie? Zijn de inkomsten minder geworden of de uitgaven meer? Of is er stress en zorgen voor de toekomst? Wat ook de oorzaak is, een beetje vooruit denken en proactief zijn, zal vele malen je stress verminderen.

Voor een single persoon is het creëren van een budget niet heel veel werk. Je hoeft alleen maar aan jezelf te denken en op te letten of je geen buitensporige uitgaven doet om de maand door te komen.

Maar als het gaat om het creëren van een gezinsbudget, moet men nadenken over de niet te vermijden kosten met betrekking tot kinderen, gezondheid en nog vele andere dingen.

Veel gezinnen kunnen meerdere bronnen van inkomsten hebben. Dit is één van de redenen dat het opstellen van een budget een moeilijke oefening kan zijn voor een gezin.

In een poging om de stress te verminderen met betrekking tot het opstellen van een gezinsbudget, geef ik hieronder een aantal punten die je zal helpen. Het zal de financiële stress verminderen voor een groot deel.

Wat ook de oorzaak is, een beetje vooruit denken en proactief zijn, zal vele malen je stress verminderen.

Stappen voor het creëren van een gezinsbudget

1. Inventariseer alle bronnen van inkomsten. Als een bepaalde bron van inkomen fluctueert van maand tot maand, gebruik dan het laagste of gemiddelde bedrag.

2. Houd een maand bij welke kosten je maakt. Bewaar alle kassabonnen en vraag van alle gezinsleden om hun bonnen bij jou in te leveren.

3. Tel je maandelijkse uitgaven. Zorg ervoor dat je alle rekeningen, schulden, betalingen en alledaagse kosten zoals lunch- en reiskosten hierin meeneemt. Het bijhouden van alle grote en kleine uitgaven is de sleutel tot het omgaan met financiële stress.

4. Breng het gezin bij elkaar en bespreek manieren hoe je het budget kan inkorten. Aan de hand van de inbreng van de gezinsleden, kan je bepalen welke kosten noodzakelijk zijn en welke kosten kunnen worden afgekapt of geëlimineerd.

Er moeten een paar onaangename beslissingen worden genomen. Om mee te beginnen kunnen jij en jouw echtgenoot de lunch meenemen naar het werk in plaats het bij de catering van het werk te kopen. Of misschien kunnen de kinderen een buitenschoolse activiteit laten vallen.

5. Breng een beetje soberheid in je levensstijl. Naast de individuele kosten, bespreek hoe je kunt bezuinigen op de elektriciteitsrekening, boodschappen en andere noodzakelijke gezinslasten. Denk aan zaken als carpoolen of met het openbaar vervoer, het kopen van meer generieke voedingsmiddelen en het instellen van de thermostaat.

6. Schat in hoeveel je kunt besparen op regelmatige uitgaven. Snijd overbodige items uit de begroting. Maak je begroting opnieuw en kijk dan hoe je er voor staat. Neem controle over de geld lekkages, onnodige verlichting, een kleine snack hier en daar, het uit eten gaan in de weekenden enz.

7. Als je eindigt met een overschot, kun je een deel hiervan sparen. Als je toch weer in de rode cijfers belandt, bekijk je budget opnieuw en zorg ervoor dat je meer inkomsten hebt dan uitgaven.

Minimaliseer financiële stress door realistisch te zijn

Jouw en jullie inspanningen zullen worden beloond met minder financiële stress en meer geld op de lange termijn.

Vaak falen gezinsbudgetten simpelweg omdat ze niet realistisch zijn. Het is geweldig om te bezuinigen op de kosten, maar soms hebben we de neiging om hier te ver in te gaan. Bijvoorbeeld het snijden van entertainment uit de begroting zou er goed uitzien op papier, maar we moeten allemaal een beetje afleiding hebben zo nu en dan.

In plaats zulke dingen uit de begroting te snijden, probeer andere manieren te vinden om de kosten te verlagen. Om terug te gaan naar de entertainment voorbeeld, misschien ben je gewend om twee keer per maand met het gezin uit eten of naar de film te gaan. Maar eten bestellen en een DVD samen thuis kijken is veel goedkoper en je kunt nog steeds quality time samen met je gezin doorbrengen.

Individuele kosten kunnen ook lastig zijn. Dit kan worden verholpen door een bepaald bedrag voor elk gezinslid elke week apart te zetten. Als iemand zijn volledige bedrag verbruikt heeft voordat de week voorbij is, kan je de uitgaven opnieuw evalueren en aanpassen indien nodig.

Niet-verantwoorde kosten zijn de kosten die de ergste financiële stress kunnen veroorzaken.  Het maken van een gezinsbudget kan je helpen om de uitgaven onder controle te krijgen, waardoor je meer geld hebt om schulden te betalen en kan sparen voor toekomstige doelen.

Maar om te slagen, is strenge controle van essentieel belang. Jouw en jullie inspanningen zullen worden beloond met minder financiële stress en meer geld op de lange termijn.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Financiële Stress Verminderen Door Een Realistische Gezinsbudget
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)