Gratis e-Book!

Direct Toegang

Hoe Je De Beste Beslissing Kan Maken Als Je Onder Stress Staat?

keuzes maken stress verminderen 150x150 Hoe Je De Beste Beslissing Kan Maken Als Je Onder Stress Staat?“Wanneer je een keuze moet maken en je maakt het niet, dan is dat op zichzelf al een keuze” – William James

Het maken van een beslissing kan al moeilijk zijn in een minder stressvolle periode in je leven. Voeg er een dosis stress bij en de moeilijkheidsgraad van het maken van een verantwoorde beslissing neemt nog meer toe. Het kan gewoon moeilijk zijn om na te denken over een probleem als je echt gestrest bent. Er kan letterlijk twee uitersten ontstaan bij het maken van een beslissing: impulsiviteit en uitstel. Maar er kunnen ook andere factoren meespelen die stress en besluitvorming beïnvloeden.

Er kan letterlijk twee uitersten ontstaan bij het maken van een beslissing: impulsiviteit en uitstel. Maar er kunnen ook andere factoren meespelen die stress en besluitvorming beïnvloeden.

Een recent onderzoek laat zien dat mensen meer aandacht besteden aan de positieve kant van een stressvolle situatie. Je zou het tegendeel verwachten, dat mensen zouden kijken naar de negatieve kant van de stressvolle omstandigheden. Dus als je een beslissing neemt over het kopen van een nieuwe woning, kan je kijken naar de goede punten van de woning in plaats van te kijken hoe de afstand woon-werk verkeer is.

Een ander interessant punt was het verschil tussen hoe mannen en vrouwen beslissingen maken als ze onder stress staan. Volgens Dr. Mara Mather zijn de processen verschillend als ze beslissingen moeten maken onder stress. Mannen nemen meer risico’s en vrouwen zijn meer terughoudend in de besluitvorming.

Impulsieve beslissingen worden haastig gemaakt, zonder dat er veel aandacht wordt besteed aan de gevolgen. Als je geconfronteerd wordt met een moeilijke beslissing onder druk, dan is het tijd om te luisteren naar je intuïtie. Je hebt altijd een keuze om uit de situatie te stappen en zeg:”Ik wil er graag over nadenken.”

Anderzijds kan het uitstellen van een keuze ook een probleem worden. Geen beslissing is een beslissing. Je geeft dan de optie weg om de beste keuze te maken in de situatie. Doen alsof er geen probleem is, is het ontkennen van je optie om de beste weloverwogen keuze te maken. Uitstel is niet het antwoord.

Dus, wat is een evenwichtige manier om de beste keuze te kunnen maken tijdens een stressvolle situatie?

Geen beslissing is een beslissing. Je geeft dan de optie weg om de beste keuze te maken in de situatie.

Weeg zoveel mogelijk opties af als je kan. Je kan van die gele plak papiertjes gebruiken. Je schrijft zo veel mogelijk scenario’s op die je kan bedenken en plak het op zodat je ze goed kan bekijken. Daarna kan je op dezelfde manier de positieve en negatieve kanten gaan plussen van de verschillende situaties. Alles is dan uit je hoofd en op papier en zodoende kan je de situatie in een ander licht zien.

Ga daarna om raad vragen. Als je alles hebt uitgeschreven kun je praten met een paar vertrouwde mensen zodat ze je kunnen adviseren. Er kunnen namelijk situaties voordoen of ideeën die niet in je gedachten zijn opgekomen. Beperk het aantal mensen met wie je over het probleem praat, anders kun je aan het einde meer verward of afgeleid worden dan dat het je gaat helpen.

Maak een beslissing en ga er voor! Zodra je een keuze hebt gemaakt, dan kan je een zucht van verlichting maken. Als je dit hebt gedaan, dan kan je een goede plan opstellen en er met volle kracht mee aan de slag gaan. Door bovenstaande te doen, maak  je een weloverwogen beslissing en vermindert de stress.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Hoe Je De Beste Beslissing Kan Maken Als Je Onder Stress Staat?
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)