Gratis e-Book!

Direct Toegang

Hoe Kan Ik Stress Verminderen Voor Een Examen?

stress verminderen examenstress 300x227 Hoe Kan Ik Stress Verminderen Voor Een Examen?Stress verminderen voor een examen hoe doe je dat? De zomer is in zicht en samen met het mooie weer zijn de examens ook in aantocht. Examens kunnen een onaangename gevoel van paniek, angst en stress geven. Je kan het vanzelfsprekend vinden dat examens stress en zorgen met zich meebrengen, maar moet het ook zo zijn?

Er kunnen redenen zijn voor zo’n gevoel als je het niet goed hebt voorbereid of gestudeerd of als je de stof niet begrijpt. Je voelt de druk om een goede resultaat te behalen, want het examen heeft belangrijke consequenties voor jou. Zoals het behalen van je diploma, toe worden gelaten tot een bepaalde opleiding, of het behouden van je baan. Je hebt het gevoel dat als je dit examen verknalt je hele wereld in elkaar stort.

Paniek komt ook wanneer alles teveel wordt om het te behappen. Alles in de betekenis van een aantal opgestapelde zorgwekkende factoren bij elkaar. Wat je ook denkt van de examens, ze zijn een onderdeel van ons onderwijssysteem. De vraag alleen is hoe kun je daar nu mee omgaan? Hoe kun je ze voor je laten werken?

Het gevoel dat alles te veel wordt kan leiden tot stress

Te veel
Zoals ik al eerder zei, kan het gevoel dat alles je te veel wordt leiden tot stress. Herken in de eerste plaats dit moment voor wat het is. Het totaalbeeld met alle negatieve aspecten hangt als een grote zwarte wolk boven je. Zodra je dit moment kunt herkennen, dan kan je beginnen om elke zorg te gaan isoleren. Schrijf ze één voor één op papier, zodat je gedachten helder kunnen blijven. Jouw lijst kan lang zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het kan overlappende onderwerpen hebben, maar het kan ook totaal verschillend zijn. Wat belangrijk is dat je nu iets concreets voor je hebt liggen om aan te werken.

Een voorbeeld om het beter te begrijpen. Je lijst kan bestaan uit:
-    Het niet begrijpen van de inhoud van de stof.
-    Niet voldoende tijd hebben om te studeren (d.w.z. het duurt te lang).
-    Te veel werk om het te kunnen behappen.
-    Het niet in staat zijn om de cijfer te krijgen wat je eigenlijk wilt hebben.
-    Stress en paniek ervaren op de dag van het examen.

Zoals ik al zei de lijst kan lang zijn! Vervolgens moet je de punten sorteren op mate van belangrijkheid. Dit helpt ook om je doelstellingen te verhelderen.
Het is een individueel proces en er is niet iets van een juiste manier, hoewel er misschien wel een logische volgorde te volgen is. Als je jezelf tijd wil geven om te studeren voor elk onderwerp, dan is het zinvol om je studie te voorzien van een tijdsschema.

Je kan dit proces toepassen op elke stressvolle situatie of periode in je leven.

Zodra je jouw zorgen hebt geïsoleerd en het is duidelijk welke je het eerste aan wilt pakken, dan ben je op de goede weg om je stress te verminderen. Door de zorgen één voor één aan te pakken, zie je jouw lijst geleidelijk aan teruglopen. Sommige problemen op je lijst zijn gerelateerd met andere problemen. Als je de ene punt hebt opgelost, betekent dat soms ook dat het andere punt automatisch is opgelost. Langzaam maar zeker verandert de zwarte wolk in kleine witte wolkjes. Zodoende lijkt het niet zo overweldigend en hopeloos. Je bent op deze manier actief en constructief jezelf en je gedachten aan het organiseren en laat je je niet meer meeslepen door je emoties.

Een overzicht van de te volgen stappen:
-    Herken het moment dat alles te veel lijkt.
-    Herken dit moment als een kans om iets te verbeteren.
-    Maak een lijst van je zorgen en problemen.
-    Rangschikt deze lijst in de mate van belangrijkheid.
-    Werk systematisch één voor één aan elk probleem.

Als het je lukt om deze eenvoudige stappen te volgen, dan heb je iets waardevols geleerd. Je kan dit proces namelijk toepassen op elke stressvolle situatie of periode in je leven. Lukt het je om de genoemde problemen op te lossen dan zal drastisch de stress verminderen of zelfs verdwijnen.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Hoe Kan Ik Stress Verminderen Voor Een Examen?
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)