Gratis e-Book!

Direct Toegang

Hoe Kan Je de Invloed van Stress Verminderen op Je Relatie?

stress verminderen relatiestress 300x199 Hoe Kan Je de Invloed van Stress Verminderen op Je Relatie?Hoe kan je stress verminderen in je relatie? Koppels gaan vaak door periodes van verandering, dagelijkse discussies en emotionele problemen die stress veroorzaken in hun relaties. We ervaren allemaal zo nu en dan stress op ons werk, financiën of in ons gezin. Dit kan leiden tot onaangename mentale en fysieke reacties op gebeurtenissen in je leven. Zodoende kan er druk komen op je huwelijk of relatie.

Het is belangrijk om te weten hoe stressvolle gebeurtenissen invloed hebben op je huwelijk. Omdat je dit niet kan vermijden, moet je het kunnen herkennen en er mee om kunnen gaan. Je moet een manier vinden om hierover te kunnen praten wat je stress geeft. Bij het eindigen van zo’n gesprek moeten jullie beiden een opgelucht en een tevreden gevoel aan overhouden. Als jullie dit doen dan wordt jullie relatie er sterker van. Hier zijn enkele tips over hoe je met stress om moet gaan in je relatie:

Zoek uit wat je dwars zit
Stress kan lastig zijn om te identificeren. We zeggen vaak: “Ik ben zo gestrest!”, maar kunnen problemen hebben om uit te zoeken wat de oorzaak hiervan is.

Neem de tijd om uit te zoeken wat het probleem is en deel het dan met je partner. Je partner kan je misschien helpen in het omgaan met je stress. Doordat je partner bewust is geworden van waar je zorgen over maakt, kan  hij of zij meedenken naar manieren om te voorkomen dat er nog meer stress eraan toe wordt gevoegd.

Neem de tijd om uit te zoeken wat het probleem is en deel het dan met je partner.

Houd er rekening mee dat je partner kan denken dat je geen reden hebt om gestrest te zijn. Help hem of haar te begrijpen waarom je gestrest bent. Respecteer elkaars waarden en vind manieren om samen te werken aan de uitdagingen. Je partner kan een andere standpunt hebben en samen kun je brainstormen om manieren te vinden om de oorzaak van je stress op te lossen. Erken dat niet elk probleem (of stressfactor) een oplossing heeft. Erover praten en het delen van je gevoelens kan je helpen hiermee om te gaan. Weet dat als je niet met succes met stress om kan gaan samen met je partner, dit problemen kan geven in je huwelijk.

Blijf de connectie behouden
Soms kunnen koppels meer praten met hun vrienden dan met hun echtgenoten over hun problemen, omdat ze vinden dat hun partner hen niet begrijpt. Je afkeren van je partner tijdens stressvolle gebeurtenissen, kan één van de meest schadelijke gedragsvertoningen zijn in een relatie. Dit kan leiden tot gevoelens van afwijzing. Stilte kan leiden tot meer frustratie en toenemende woede en dit kan jullie twee uit elkaar drijven.

Versterk je relatie daarentegen door vaak met elkaar te communiceren. Dit kan je doen door gewoon te praten over de dagelijkse gebeurtenissen die gebeuren in je leven, zoals het nieuws, een goede film die je zag, je werk, of de prestaties van je kinderen. Dit bouwt het vertrouwen op. Dit vertrouwen zal je nodig hebben wanneer er zwaardere en mogelijke stressvolle onderwerpen moeten worden besproken.

Behoud  de intimiteit
Intimiteit is een belangrijk onderdeel van een succesvol huwelijk. Hoewel veel mensen denken dat intimiteit enkel betrekking heeft op seks, is het veel meer dan dat. Intiem zijn met je partner betekent dat je jouw gedachten en gevoelens laat zien (ook al kan het pijnlijk zijn om dit te doen), toon affectie, werk samen om problemen op te lossen. Door open en eerlijk te zijn ontwikkel je emotionele intimiteit. Wanneer je gestrest bent is dit vooral belangrijk. Intimiteit geeft je partner de kans om er voor je te zijn en je te ondersteunen. Zodoende zal je ook je partner meer willen ondersteunen als hij of zij gestrest is.

Intiem zijn met je partner betekent dat je jouw gedachten en gevoelens laat zien.

Koppels kunnen intiem zijn met hun partner tijdens stressvolle tijden vermijden, omdat ze te moe of emotioneel uitgeput zijn. Dit kan echter een vergissing zijn. Het intieme kan daadwerkelijk de spanning, stress en angst verlichten.

Zoek Balans
Je kan zo overspoeld worden met activiteiten dat je helemaal geen tijd meer overhoudt. Dit kan problemen veroorzaken in je relatie en met je hele familie. Hoe meer tijd je besteedt aan andere dingen, hoe minder tijd er is voor je familie.

Onderzoek heeft aangetoond dat stress op het werk gekoppeld is aan ongelukkig zijn in het huwelijk. Wees geen workaholic door te kiezen om contact te houden door middel van smartphones, e-mails en andere vormen van technologie. Dit kan ertoe leiden dat je partner zich eenzaam voelt en het zal je relatie kwetsen.

Ouders kunnen het gevoel krijgen dat het bijhouden van schema’s van elk gezinslid een full-time baan is. Het plannen van de activiteiten voor kinderen en het brengen naar sportactiviteiten, hobby’s enz. kan teveel worden. Om een burn-out voor het gezin te voorkomen, houd de tekenen van stress in de gaten en verminder de activiteiten als dat nodig is.

Het soort man, vrouw, moeder, vader, vriend of vriendin je bent, blijkt uit je daden en je houding. Wees waakzaam van lange periodes van eenzaamheid, depressie of stemmingswisselingen bij jezelf of bij je partner. Als je deze symptomen hebt, wees dan bereid om te helpen of hulp te krijgen. Probeer elke dag bewust te zijn van je eigen emoties en de emoties van je partner. Verander de dingen in je leven, of in je relatie die je kan veranderen en accepteer de dingen die je niet kunt veranderen.

 Stress kan in vele vormen komen. Probeer te onthouden dat iedereen anders kan omgaan met stress. Met andere woorden wat de ene persoon helemaal gestrest maakt, kan voor een andere persoon gemakkelijk te verwerken zijn. Er is geen wondermiddel voor de stress die optreedt in je leven, maar je hebt wel de keuze over de manier hoe je hierop reageert. Jij en je partner samen kunnen ervoor kiezen om jullie gedachten en gedrag te controleren. Kies ervoor om de effecten van stress te verminderen door te communiceren met elkaar.

Wees je bewust van de stressoren in je leven en laat ze jou en je partner niet uit elkaar drijven.

Communicatie zorgt er ook voor dat je partner uit de eenzaamheid wordt gehaald, het bouwt vertrouwen, toont betrokkenheid en kan ervoor zorgen dat je de zware lasten die je voelt kunt loslaten. Wees vriendelijk, zorgzaam en toon genegenheid. Wees je bewust van de stressoren in je leven en laat ze jou en je partner niet uit elkaar drijven.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Hoe Kan Je de Invloed van Stress Verminderen op Je Relatie?
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)