Gratis e-Book!

Direct Toegang

Hoe Kan Je Stress Verminderen Als De Werkdruk Te Hoog Is?

stress verminderen hoge werkdruk 300x256 Hoe Kan Je Stress Verminderen Als De Werkdruk Te Hoog Is?Stress verminderen op momenten dat de werkdruk hoog is kan lastig zijn. Lange dagen werken is soms nodig voor je werk. Je zou af en toe overuren hebben, een extra project of een speciale bijeenkomst voor je werk. Wat gebeurt er als dit een normale eis voor je wordt? Lange dagen kan gemakkelijk leiden tot stress en burn-out. Extra uren op het werk kan je afmatten en ervoor zorgen dat je niet gewaardeerd voelt en het kan je zelfs boos maken.

 Stress komt het meest van je werk vandaan. De stressoren kunnen van alles zijn: van chagrijnige collega’s, moeilijke bazen, lange reistijden tot grote werkdruk. En niet te vergeten, hoe je zelf tegen je werk en je werkbelasting aankijkt. Jouw denken kan jouw ergste vijand zijn wat kan leiden tot uitstel, ontkenning en perfectionisme. Overbelasting op je werk en hoge verwachtingen van je zelf kunnen leiden tot stress en een burn-out.

Stress komt het meest van je werk vandaan. De stressoren kunnen van alles zijn: van chagrijnige collega’s, moeilijke bazen, lange reistijden tot grote werkdruk.

Hier zijn enkele tips om je stress te verminderen als de werkdruk te hoog is:

Wees georganiseerd
Er moet voor lange dagen werken zowel mentaal, emotioneel en fysiek een hoge prijs worden betaald. Eén van de moeilijkste dingen wat mensen vinden om te doen is een goede organisatie in hun werk. Als er maar een goede systeem is, dan zal alles gemakkelijk stroomlijnen gedurende de werkdag. Mensen zijn gewoonte schepselen. Het is voor de mens veel gemakkelijker om elke dag dezelfde routine te doen. Goede systemen ontwikkelen is belangrijk, laat hierbij wel een kleine speelruimte over voor het onverwachte. Plan verwachte dingen zoals vergaderingen, telefoontjes plegen en lunch in. Voeg je dagelijkse actiepunten en doelen toe en laat extra ruimte over. Je kan altijd andere taken toevoegen als je sneller door je planning heen gaat.

Neem geplande pauzes
Het is zo belangrijk om van tijd tot tijd achter je bureau vandaan te komen om te stretchen. Stimuleer je bloedsomloop door regelmatig je nek, schouders, rug en handen te strekken. Neem een diepe ademhaling om zuurstof te krijgen voor je vitale organen. Dit zal niet alleen je stress verminderen, maar zal ook je lichaam en geest nieuw leven in blazen. Vul je waterfles in de pauze. Jezelf gehydrateerd houden helpt je om alert en gefocust te houden. Doe taken die meer aandacht vragen in tijden wanneer je meer energie hebt. Volg je energie cyclus om productief te zijn en verminder zodoende je werkuren.

Pas op voor extra projecten
Zeg nee als je het maximum van je werklimiet hebt bereikt. Onredelijke verwachtingen maken het moeilijk om een project aan je voorbij te laten gaan. Maar het is echt belangrijk om te beslissen waar de verwachtingen vandaan komen – van jou of van jouw werkgever. Zie het grote plaatje als je aan het nadenken bent over het wel of niet accepteren van nog een extra project. Het antwoord ligt in het balanceren van de taken die je al reeds op je lijst hebt staan en wat belangrijk voor jou is. Vraag hierbij ook om hulp. Dit maakt een enorm verschil in je werkbelasting.

Zorg ervoor dat je elke dag iets voor jezelf doet, wat je ontspanning of plezier geeft.

Neem tijd voor jezelf
Controleer elke dag of je genoeg ruimte voor jezelf hebt gecreëerd. Je kunt de controle hebben over jouw eigen keuzes. Af en toe lijkt dit niet zo te voelen. Jouw perceptie van wat je doet met je tijd zal niet altijd precies kloppen.  Weet dat je zelf de keuzes maakt hoe je met je tijd omgaat. Zorg ervoor dat je elke dag iets voor jezelf doet, wat je ontspanning of plezier geeft. Het zal een verschil maken als je wordt geconfronteerd met een te hoge werkdruk.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Hoe Kan Je Stress Verminderen Als De Werkdruk Te Hoog Is?
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)