Gratis e-Book!

Direct Toegang

Hoe Kun Je De Studie Stress Van Je Kind Verminderen?

schoolstress stress verminderen Hoe Kun Je De Studie Stress Van Je Kind Verminderen?Studie stress is een veel voorkomend probleem voor de tieners vandaag de dag. Tussen huiswerk, extra curriculaire activiteiten, verantwoordelijkheden thuis en andere uitdagingen, is een hele worsteling om het allemaal gedaan te krijgen en te voldoen aan de verwachtingen van henzelf, hun families en hun scholen.

Als studenten naar de middelbare school gaan en naar de hogere school, dan kan studiestress alleen maar meer worden. Dit kan verscheidene problemen opleveren voor de kinderen en voor hun ouders. Hier is hoe je jouw kind kan helpen om studiestress te verminderen en het beste te maken van de middelbare school jaren.

Wees realistisch
Ouders kunnen de beste bedoelingen hebben, maar soms kunnen ouders doelen stellen voor hun kinderen die zij gewoonweg niet kunnen bereiken en dit kan leiden tot studiestress. Wees realistisch over wat jouw kind kan bereiken en onthoud je aan overdreven reageren als je kind niet aan je verwachtingen voldoet.

Veel ouders maken zich zorgen dat als hun kinderen geen goede cijfers halen, ze nooit tot een goede universiteit worden geaccepteerd. Maar dit is dus niet het geval. Maak duidelijk aan je tiener dat perfectie niet je doel is, maar leer hem dat hij studeren omhelst en ervan geniet om te leren, zodat hij op deze manier zo goed mogelijk zijn best doet.

Verminder verplichtingen
Als je kind de overgang maakt naar de middelbare school, is het misschien verstandig om verplichtingen te verminderen, totdat je meer weet over zijn werklast. Het is mogelijk dat je op extra-curriculaire activiteiten wil inkorten, zodat je tiener meer tijd heeft om zich te concentreren op zijn studie en het maken van huiswerk.
 
Wees de ouder
Ouders kunnen vaak vergeten dat zij de leiding hebben. Ondanks jouw kind ouder wordt, heeft hij nog steeds grenzen nodig. Zorg ervoor dat je tiener elke nacht voldoende slaap krijgt en aarzel niet om de televisie, of de computer uit te zetten of zijn mobiele telefoon in te nemen om het te laten gebeuren. Als je kind op het Internet zit of aan het berichten is met zijn vrienden via zijn mobiele telefoon tot middernacht, dan zal hij de volgende ochtend een zeer moeilijke schooldag hebben. Een vermoeide student heeft te lijden aan schoolstress en studiestress zo nu en dan.

Een redelijk tijd afspreken om naar bed te gaan is ook een goed idee. Zorg ervoor dat als je tiener thuis komt, hij de tijd heeft om tot rust te komen voor dat hij gaat slapen.

 Verminder schoolstress:  Wees georganiseerd
Laat je kind zien hoe je het huiswerk en projecten kan bijhouden in een agenda. Zodoende ziet hij zijn verantwoordelijkheden. Het is gemakkelijker voor tieners om beetje bij beetje te werken aan grote projecten, in plaats van het hele project te proberen te maken in één of twee avonden. Je kunt aan je tiener laten zien hoe je dagelijks doelen kunt stellen, hoe je vooruitgang bijhoudt en hoe je projecten gemakkelijk kunt afronden zonder stress.

Vraag om hulp als het nodig is
Studenten kunnen worstelen met een bepaald onderwerp zo nu en dan, maar dat is geen reden tot paniek. Als je denkt dat je kind achterop raakt of het niet snapt, zoek dan naar naschoolse hulp voor hem. Zijn leraar kan misschien een uur bijles geven, of de school is in staat om je in contact te brengen met een docent die hem kan helpen. Sommige kinderen hoeven misschien alleen maar enkele bijlessen te volgen, terwijl anderen misschien extra hulp voor het hele schooljaar nodig hebben. Ontdek wat de behoeften zijn van je kind en handel vervolgens overeenkomstig die behoeften.

Weet wat er speelt bij je kind
Soms heeft schoolstress niets te maken met de studie. Stress van moeilijke vriendschappen en andere sociale situaties kan een impact hebben op het studeergedrag van je kind. Probeer op de hoogte te blijven van het sociale leven van je kind. Geef support en advies wanneer het nodig is. Als je kind pestgedrag ervaart, dan is het misschien tijd om de school te informeren.

Wees positief
Jouw houding zal aanstekelijk zijn voor je kind. Dus wees zoveel mogelijk positief over school, opdrachten en projecten. Zorg ervoor dat je kind weet dat je beschikbaar bent voor vragen als hij die heeft en dat je advies geeft wanneer het nodig is.

Steun de prestaties van je kind en probeer niet te obsederen over elke lage cijfer, want uitglijders zullen voorkomen. Probeer je te richten op het grotere doel en op de vooruitgang die je kind maakt.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Hoe Kun Je De Studie Stress Van Je Kind Verminderen?
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)