Gratis e-Book!

Direct Toegang

Hoe Kan je Werk Bijdragen Aan Meer Stress en een Burn-out?

werk stress en burnout Hoe Kan je Werk Bijdragen Aan Meer Stress en een Burn out?Burn-out kan omschreven worden als het uitsterven van de motivatie of stimulans en met name waar iemands toewijding aan een zaak of een relatie niet de gewenste resultaten oplevert, en gerelateerd is aan stress.

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan burn-out. Te weten werkgerelateerde oorzaken, levensstijlfactoren en persoonlijkheidskaraktereigenschappen. Dit artikel richt zich op werkgerelateerde oorzaken die een burn-out veroorzaken of verergeren. Sommige bedrijven en branches zijn meer risicovol voor een burn-out dan andere. De volgende onderdelen verergeren de stress en eisen meer tol van werknemers:

Onduidelijke verwachtingen: Wanneer het niet duidelijk is voor werknemers wat ze moeten doen, is het moeilijker voor hen om met zelfvertrouwen en plezier hun werk te doen. Als de werkomschrijving onduidelijk is, de eisen steeds veranderen en moeilijk te begrijpen zijn, of als de verwachtingen niet duidelijk zijn, hebben de werknemers een hogere risico om een burn-out te krijgen.

Onmogelijke eisen: Soms is het gewoonweg niet mogelijk om het werk te doen zoals het is uitgelegd. Als men bijvoorbeeld niet genoeg de tijd krijgt om het werk te doen, dan is het niet mogelijk om het werk goed af te ronden. Werknemers spannen veel in en zij voelen zich nooit echt succesvol in hun werk. Dit zorgt voor een hogere risico lopen op een burn-out.

Veel stresstijden met geen rusttijden: Veel banen en branches hebben soms tijden waar werknemers overuren draaien en een meer intenser werkdruk hebben voor een bepaalde periode. Dit kan eigenlijk er juist voor zorgen dat mensen zich versterkt voelen als de extra inspanning wordt gewaardeerd, goed wordt gecompenseerd en beperkt is. Het wordt problematisch wanneer deze tijden voortdurend aanhouden en de werknemers geen tijd hebben om hiervan te herstellen.

Grote gevolgen voor fouten: Mensen maken fouten; het is een deel van het mens zijn. Als er dan verschrikkelijke gevolgen zijn voor het maken van een normale fout (zoals bijvoorbeeld het risico van een procedure), wordt de totale werkervaring veel meer stresserend en het risico van burn-out wordt hierdoor verhoogd. (Dit is de reden waarom verpleegsters zo hoog scoren met betrekking tot burn-out.)

Gebrek aan persoonlijke controle: Mensen zijn geneigd om enthousiast te zijn als zij voldoende vrijheid krijgen om creatief bezig te zijn en zelf oplossingen mogen bedenken voor de problemen die er ontstaan. Over het algemeen is het zo dat werknemers die beperkt worden om persoonlijk controle uit te oefenen over hun omgeving en dagelijkse beslissingen een groter risico vormen voor een burn-out.

Waar complimenten schaars zijn, is burn-out een risico.

Gebrek aan erkenning: Het is moeilijk hard te werken en nooit worden gewaardeerd voor je prestaties. Prijzen, openbare lof, bonussen en andere vormen van waardering en erkenning van prestatie houdt het moreel hoog. Waar complimenten schaars zijn, is burn-out een risico.

Slechte communicatie: Slechte communicatie in een bedrijf kan burn-out veroorzaken of verergeren. Zoals onduidelijke verwachtingen of weinig erkenning. Wanneer bijvoorbeeld een werknemer een probleem heeft en hij kan dit probleem niet goed bespreekbaar maken met iemand die in positie is om te helpen. Dit kan leiden naar gevoelens van een laag persoonlijke controle. Zodoende wordt het risico verhoogd voor het krijgen van een burn-out.

Onvoldoende compensatie: Sommige beroepen zijn gewoon stresserend. Dat zijn van die beroepen die men alleen wil gaan doen als het goed wordt betaald. Als het werk veel van je vraagt en de financiële compensatie laag is dan gaan de werknemers denken,”ze betalen me niet genoeg!” en het risico om een burn-out te krijgen gaat omhoog.

Slecht leiderschap: Het leiderschap van een bedrijf kan er voor zorgen dat burn-out wordt voorkomen of wordt verergert. Bijvoorbeeld, afhankelijk van het leiderschap, kunnen werknemers zich gewaardeerd voelen voor hun prestaties, support ontvangen in hun moeilijkheden, zich veilig voelen enz. Of zij kunnen zich niet gewaardeerd voelen, oneerlijk worden behandeld, geen controle hebben over hun werkzaamheden, onzeker zijn in hun positie, onduidelijkheid hebben over hun verwachtingen van hun werk enz. Slecht leiderschap is een oorzaak dat invloed heeft op andere oorzaken waardoor een werknemer een hoge risico loopt met het krijgen van een burn-out.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)