Gratis e-Book!

Direct Toegang

Kunnen je Karaktereigenschappen en Houding het Risico voor een Burn-out doen Toenemen?

karakter persoonlijkheid stress burnout Kunnen je Karaktereigenschappen en Houding het Risico voor een Burn out doen Toenemen?Hoewel vele burn-out risicofactoren te maken hebben met je werkstructuur en levensstijlfactoren, kunnen zekere karaktereigenschappen jouw ook stress bezorgen of verergeren. Hierdoor kun je dus ook meer vatbaar worden voor een burn-out. Hoewel veel van je karaktereigenschappen aangeboren zijn, is het belangrijk om je bewust te zijn welke karaktereigenschappen stress verergeren. De volgende karaktereigenschappen hebben invloed op je stressniveau en kunnen er voor zorgen dat het risico voor een burn-out toeneemt.

Perfectionistische eigenschappen: Streven om je best te doen is een teken van een harde werker en kan een positieve eigenschap zijn dat kan leiden tot uitmuntendheid. Perfectionisme kan ook buitensporige stress veroorzaken. Wat is het verschil tussen streven naar uitmuntendheid en een perfectionist? Perfectionisten slaan zichzelf kreupel als het niet perfect is, terwijl harde werkers blij zijn met een bijna perfecte resultaat. Perfectionisten zullen soms zelfs niet proberen een taak te volbrengen omdat zij bang zijn dat het mislukt. Dit gedrag is sowieso niet perfect! Indien je een perfectionist bent, leer jezelf te vergeven dat je mens bent en leer jezelf te complimenteren dat je geweldig bent (zelfs wanneer je menselijk bent).

Pessimisten zijn geneigd de wereld dreigender te zien dan optimisten.

Pessimist: Pessimisten zijn geneigd de wereld dreigender te zien dan optimisten.
Zij maken zich meer zorgen over dingen die verkeerd lopen. Zij verwachten eerder slechte dingen dan goed. Zij geloven minder in zichzelf en hebben zo nog een aantal verschillen in vergelijking met een optimist. Pessimisten veroorzaken daardoor onnodig stress in vele alledaagse situaties. Hierdoor worden zij kwetsbaarder voor een burn-out. Gelukkig kan optimisme aan geleerd worden.

Prikkelbaar: Sommige mensen zijn meer prikkelbaarder dan anderen. Zij hebben een sterkere reactie op stress en zijn gevoeliger voor stress (Deze verschillen kunnen in jonge baby’s al worden opgemerkt). Je kan niet veel veranderen aan de chemische reacties in je lichaam, maar je kan wel stressverlichtende technieken toepassen dat je kan doen ontspannen wanneer je gestrest bent. Je kan ook positieve zelfgesprekken toepassen, waardoor je perspectief van de situaties minder bedreigend worden.

De type A-persoonlijkheid: Misschien heb je wel eens gehoord van de type A-persoonlijkheid. Zij hebben een hogere risico voor hartziektes en andere gezondheidsproblemen. Kenmerken van een type A-persoonlijkheid zijn hyperactief, ongeduldig en veeleisend voor zichzelf en anderen. Zo’n persoonlijkheid (of als u er nauw mee samenwerkt) kan chronische stress veroorzaken en daardoor het risico van een burn-out krijgen toeneemt.

Als je werk niet goed bij je past: Ben je detail-georiënteerd of kijk je meer naar het groter geheel? Ben je extravert of voel je aangenamer om weg te zijn van veel mensen? Hou je van structuur of van flexibiliteit? Indien het werk vaardigheden vereist waar je talenten tot uiting komen, zal je gelukkiger voelen met wat je doet. Als jouw persoonlijkheid niet past bij je taakomschrijving, dan zal je vaak stress ervaren en het risico voor een burnout wordt groter.

Voor diegenen die geloven in wat zij doen, hebben minder last van stress en burn-out.

Gebrek aan geloof in datgene wat je doet: Sommige banen worden slecht betaald, maar leveren geweldige voldoening, omdat je een verschil maakt in de levens van mensen en de wereld een betere plaats maakt om in te leven. Voor diegenen die geloven in wat zij doen, hebben minder last van stress. Als je niet gelooft in het werk wat je doet, dan is het lastiger om de moeilijkheden te verdragen die op je pad komen. Of je bent gedesillusioneerd met betrekking tot je werk. Of je bent met de verkeerde motivaties je werk gaan doen. Je waarden kunnen in conflict raken met het bedrijf waar je voor werkt. Als je werk in conflict raakt met je waarden, dan kan het dag in dag uit het doen waar je niet in gelooft een tol eisen. Dit zorgt ervoor dat je een hogere risico loopt om een burn-out te krijgen.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)