Gratis e-Book!

Direct Toegang

Welke Verschillende Soorten Levensstijlen Kan het Risico van een Burn-out Verhogen?

stress burnout levensstijlen Welke Verschillende Soorten Levensstijlen Kan het Risico van een Burn out Verhogen?Sommige mensen kunnen onder druk goed presteren. Echter chronische stress die te lang duurt zonder dat het vermindert kan ons allemaal te veel worden. Dit zorgt voor minder levenslust en kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Sommige levensstijlen kunnen leiden tot een hoge risico voor burn-out. De klassieke hoge risico stressoren zijn als volgt:

Te veel werk met weinig balans: Een leven met consequente 80 uur durende werkweken zonder ontspanning is een hoge risico voor een burn-out. Agenda’s die in de buurt komen van dat niveau kunnen erg uitputtend zijn. Wij hebben allemaal wel eens drukke weken, maar zij die al hun tijd wijden aan werk of werkgerelateerde activiteiten en andere gebieden verwaarlozen – zoals relaties, hobby’s en sporten – lopen een hogere risico voor het hebben van een burn-out. Het is niet slechts het feit dat werk stresserend en uitputtend kan zijn, maar het komt ook omdat je levensstijl uit balans is. Activiteiten die stress verlichten en ons emotioneel en geestelijk ondersteunen worden verminderd of geëlimineerd. Op deze manier kan je werk nog meer stress bezorgen en loop je een hogere risico voor het hebben van een burn-out.

Sociale support kan stress & burn-out bestrijden.

Te weinig sociale support: Naast dat we mensen nodig hebben in onze verantwoordelijkheden, hebben wij ook mensen nodig die onze emotionele lasten kunnen dragen. Iemand om mee te praten wat ons stress bezorgt. Iemand om leuke dingen mee te doen in onze vrije tijd. Iemand die ons begrijpt in zware tijden en iemand die nieuwe ideeën aandraagt wanneer we vastlopen. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten van sociale support. Als je geïsoleerd voelt met je stress, bezorgt dit alleen maar voor meer stress en zorgt voor een hogere risico van het krijgen van een burn-out. Sociale support kan dit bestrijden.

Geen tijd voor hobby’s: Het hebben van een afgezet gebied voor het genieten van je leven buiten je werk om kan je helpen om je levend te voelen. Dit geeft je mentaal en emotioneel een pauze voor datgene wat je stress levert. Als je hele leven uit verantwoordelijkheid en werk bestaat en je hebt geen hobby of een andere vorm van ontspanning, dan is het moeilijker om de stresstijden in je leven goed door te komen.

Te weinig slaap: Mensen beseffen het belang van goed slapen niet altijd. Maar als je niet goed slaapt, ben je ook minder in staat om met stress om te gaan. Je bent minder productief en je ervaart andere negatieve gevolgen die slecht slapen met zich meebrengt. Wanneer je regelmatig niet goed slaapt, dan heb je de kans op een chronische slaapgebrek en chronische stress. Zodoende loop je weer op een hogere risico voor een burn-out.

Te weinig vrije tijd: Deel van een leven in balans is om regelmatig vrije tijd te nemen. Ten minste één keer per jaar op vakantie in een andere omgeving helpt je om even los te zijn van al je verantwoordelijkheden en tot jezelf te komen. Vakanties helpen je om even in aanraking te komen met jezelf en nieuwe delen van jezelf te ontdekken evenals ontspannen en even aan niets hoeven te denken. Terwijl dit ook met meditatie en andere activiteiten kan worden bereikt, doet niets zo gemakkelijk en prettig als een vakantie. Wanneer je terugkeert, ben je enigszins gelukkig om terug naar je leven te gaan. Deze vorm van vrije tijd kan een goede preventie zijn van een burn-out.

Hoogstwaarschijnlijk heb je nu een idee waar de risico’s liggen voor een burn-out in jouw levensstijl.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)