Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stressketen – de stressor, de persoonlijkheid en de strains

stressketen strains stressor persoonlijkheid Stressketen   de stressor, de persoonlijkheid en de strainsOm stress te verminderen moet je beseffen dat er verschillende schakels zijn in de stressketen, die van invloed op elkaar zijn.

De stressketen onderscheidt namelijk drie schakels:
- de stressor
- de persoonlijkheid
- de strains

Stressor

Door de tijden heen is onze maatschappij veranderd en heeft een technologische verbetering ondergaan. Dit zorgt er ook voor dat onze levensstijl is veranderd, met het gevolg dat er een groot beroep wordt gedaan op onze lichamelijke reserves. In deze maatschappij wil men steeds meer consumeren, bezitten en controleren. De rivaliteit tussen mensen onderling veroorzaakt een zo grote spanning dat men er aan onderdoor dreigt te gaan.

Stressoorzaken kunnen zowel extern als intern zijn. Bij externe stressoorzaken wordt het veroorzaakt door de omgeving en bij interne stressoorzaken is het in de persoon zelf. Alle externe invloeden die een stressreactie tot gevolg kunnen hebben worden stressoren genoemd.

Voorbeelden van externe stressoren zijn:
• Lawaai
• Ziekte
• Werk
• Gezin
• Woonomstandigheden
• Geldgebrek
• Onbevredigde basisbehoeften (eten, liefde, enz.)
• Verlies of dood van familielid of partner
• Handicaps

Voorbeelden van interne stressoren zijn:

• Twijfel en richtingloosheid
• Gevoel van machteloosheid en zinloosheid
• Niet aan te hoog gestelde verwachtingen kunnen voldoen
• Minderwaardigheidsgevoelens
• Geen zelfrespect
• Schaamte en schuldgevoelens

Men zoekt vaak de oorzaak van het ontstaan van stress in de externe wereld. Wie of wat heeft ervoor gezorgd dat ik nu last van stress heb. De stressor kan in sommige vallen zelf worden aangepakt. De persoon kan ongewenste situaties vermijden of proberen te veranderen (vluchten of vechten). Vermijden is zeer effectief als de omstandigheden echt onprettig zijn en je hem niet wilt of kan veranderen. Bijvoorbeeld wonen in een lawaaiige omgeving, of een baan die je werkelijk niet leuk vindt. Veranderen kan effectief zijn, maar vaak niet mogelijk omdat je geen invloed op de situatie hebt. Toch is de externe stressor, slechts één schakel van het ontstaan van stress.

Persoonlijkheid

Naast deze stressor is het vooral van belang hoe de desbetreffende persoon met deze situatie omgaat. Ieder mens reageert weer anders op een bepaalde situatie van buiten af (stressor). Hoe de persoon reageert, hangt af van vele factoren die hierbij persoonlijkheid worden genoemd. Onder persoonlijkheid kun je o.a. denken aan jouw persoonlijke vaardigheden, denkwijze, keuzemogelijkheden, gedragsmogelijkheden enz. Tevens is jouw persoonlijkheid de belangrijkste schakel in de stressketen. In de meeste gevallen is de meest effectieve manier om de gevolgen van stress te verminderen, leren om op een andere manier met de situatie om te gaan. Inzicht, nieuwe vaardigheden, andere denkwijzen zijn hierbij sleutelwoorden. In dit boek zul je dan ook methodes, denkwijzen leren, die je helpen om op de juiste manier met de situatie om te gaan.

Strains

Al jouw reacties en gedragingen naar aanleiding van de stressvolle situatie worden strains genoemd. Hiermee wordt bedoeld een psychische en emotionele reactie, de lichamelijke reactie en de gedragsmatige reactie. Door stress kun je bijvoorbeeld erg moe voelen (emotioneel), last krijgen van hoofdpijn (lichamelijk), en veel gaan roken (gedrag). Om strains aan te kunnen pakken, is het belangrijk om de stress los te laten. Het verwerken van gebeurtenissen en leren hoe je moet ontspannen is hierbij belangrijk.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)