Gratis e-Book!

Direct Toegang

Wat Is Stress

definitie stress spanning Wat Is StressStress betekent letterlijk ‘spanning’. Echter is het zo dat stress door de jaren heen een veel ruimere betekenis gekregen heeft. Er zijn verscheidene definities voor stress.

Al deze definities komen neer op het volgende:

“Een noodzakelijke aanpassingsreactie van het hele organisme op een lichamelijke of psychische verstoring van het evenwicht.”

“Een noodzakelijke aanpassingsreactie van het hele organisme op een lichamelijke of psychische verstoring van het evenwicht.”

Ondanks het bovenstaande heb ik hieronder een definitie van stress opgenomen. Hierdoor krijg je een nog beter begrip van stress.

“de geestesgesteldheid, waarin het menselijke organisme reageert op de onbalans tussen het individu enerzijds en de situatie/relatie anderzijds met klachten van psychische, lichamelijke of gedragsmatige aard.”

In onze moderne maatschappij is stress één van de meest voorkomende ziektebeelden. Daarnaast is het één van de meest onduidelijke ziektebeelden. Verder is het zo dat stress vaak de oorzaak is van verschillende ziektebeelden.

Iedereen heeft met stress te maken. Wanneer iemand een ingrijpende of moeilijke gebeurtenis meemaakt, kan zijn lichaam daarop met stress reageren. Stress zorgt ervoor dat bij een nieuwe situatie de mens weer opnieuw een evenwicht kan bereiken. Maar soms lukt dit niet en dan wordt stress een probleem.
Stress kent vele soorten en vormen. De meest bekende vorm van stress in onze maatschappij, is stress die gekoppeld is aan het ‘overwerkt’ raken, overspannenheid en burn-out.

‘Vecht- of vluchtreactie’

Een stressreactie is eigenlijk een overlevingsmechanisme. Dit wordt ook wel een vecht- of vluchtreactie genoemd die zowel bij mensen als dieren optreedt als er direct gevaar dreigt. Je ervaart dan een zeer grote angst en stress. Hierdoor is het lichaam voorbereidt op een gevecht of om op de vlucht te slaan. Als het gevaar is geweken verdwijnt de stress weer.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)