Gratis e-Book!

Direct Toegang

Wat Is Een Depressie?

Depressies bestaan al sinds de geschreven geschiedenis. In de Bijbel had koning David evenals Job last van deze aandoening. Hippocrates benoemde depressie als melancholie, wat letterlijk zwarte gal betekent. Zwarte gal, samen met bloed, slijm en gele gal werden de vier lichaamssappen (vloeistoffen), dat de basis beschreef van de elementaire medische fysiologie theorie van die tijd. Depressie, ook wel aangeduid als klinische depressie, is geportretteerd in de literatuur en in de kunsten voor honderden jaren.

Wat bedoelen we nu echt met depressie? In de 19e eeuw, werd depressie gezien als een erfelijke zwakte van temperament. In de eerste helft van de 20e eeuw, koppelde Freud de ontwikkeling van depressie met schuld en conflict. John Cheever, de auteur en een modern lijder van de depressieve stoornis, schreef over conflict en ervaringen met zijn ouders, dat invloed had op de ontwikkeling van een depressie.

In de jaren ’50 en ’60, werd depressie verdeeld in twee types. Te weten endogene en neurotische. Endogene betekent dat de depressie van binnenuit het lichaam komt. Misschien van genetische oorsprong, of het kan zo uit het niets komen. Neurotische of reactieve depressie heeft een duidelijk uitlokkende omgevingsfactor. Zoals de dood van een echtgenoot, verlies van een baan, of andere ingrijpende gebeurtenissen.

In de jaren ‘70 en ’80, veranderde de focus van de oorzaak van de depressie naar de effecten op de getroffen mensen. Dat wil zeggen, ongeacht de oorzaak in een bepaald geval, wat zijn de symptomen en verstoorde werking dat specialisten kunnen spreken van een depressieve stoornis? Hoewel er zelfs vandaag de dag enige discussie hier over is (zoals in alle takken van de geneeskunde), zijn de meeste specialisten het eens over het volgende:

Een depressieve stoornis is een syndroom (groep van symptomen) dat een trieste en / of prikkelbare stemming weerspiegelt, dat meer is dan een normale somberheid of verdriet. Meer specifiek wordt de droefheid van de depressie gekenmerkt door een meer intense en ernstiger symptomen en functionele handicaps dan normaal.
Depressieve klachten en symptomen worden niet alleen gekenmerkt door negatieve gedachten, stemmingen en gedrag maar ook door specifieke veranderingen in lichaamsfuncties (bijvoorbeeld huilbuien, pijn in het lichaam, lage energie of libido, maar ook problemen met eten, gewicht, of slapen).

De functionele veranderingen van de klinische depressie worden vaak neurovegetatieve klachten genoemd. Dit betekent dat het zenuwstelsel veranderingen in de hersenen veroorzaakt en dit zorgt voor vele vele fysische symptomen. Dit resulteert weer in een verminderde deelname en een en een verminderde of verhoogde activiteit level.

Sommige mensen met een depressieve stoornis, in het bijzonder een bipolaire depressie (manische depressie), lijken een erfelijke kwetsbaarheid voor deze aandoening te hebben.

Depressieve stoornissen zijn een groot volksgezondheid probleem, vanwege de invloed op honderdduizenden mensen. De statistieken over de kosten als gevolg van depressie in Nederland en België zijn de directe kosten hoog vanwege de behandeling en indirecte kosten zijn ook hoog vanwege de productiviteit en ziekteverzuim op het werk of op school.

Volwassenen die lijden aan een depressie lopen het risico voor het ontwikkelen en onderhouden van obesitas.

In een belangrijke medische studie,  veroorzaakt depressie grotere problemen in het functioneren, dan zij die getroffen waren door artritis, hoge bloeddruk, chronische long- en vaatziekten en diabetes. In sommige gevallen veroorzaakt het net zoveel problemen als bij coronaire hartziekte.

Depressie verhoogt de risico’s voor het ontwikkelen van coronaire hartziekte, HIV, astma, en vele andere medische aandoeningen. Andere complicaties van een depressie zijn onder meer de neiging om de morbiditeit (ziekte / negatieve effecten op de gezondheid) en sterfte (dood) te verhogen van deze en vele andere medische aandoeningen.

Depressie kan samengaan met vrijwel elke andere psychische ziekte. Het kan de toestand verergeren van hen die lijden onder de combinatie van zowel depressie en de andere psychische aandoening.

Depressie bij ouderen is vaak chronisch, heeft een lage mate van herstel, en is vaak onderbehandeld.

Depressie wordt meestal het eerst geïdentificeerd in een primaire-zorg instelling, niet in het kantoor van een geestelijke gezondheidszorg beoefenaar. Bovendien neemt depressie vaak verschillende vermommingen aan, waardoor een depressie vaak onderbehandeld wordt.

Ondanks de duidelijke onderzoeksgegevens en klinische richtlijnen met betrekking tot therapie, is depressie vaak onderbehandeld. Hopelijk kan deze situatie ten goede veranderen.

Voor volledig herstel van een stemmingsstoornis, ongeacht of er een bevorderende factor is of lijkt te kome, is de behandeling met medicatie en / of elektroconvulsietherapie (ECT) en psychotherapie noodzakelijk.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)