Gratis e-Book!

Direct Toegang

Negatieve Reactie Op Stress

negatieve reactie op stress Negatieve Reactie Op StressOp negatieve stress reageert men vaak automatisch. Automatische reacties zorgt er vaak voor dat stress niet wordt verholpen, maar juist erger wordt.

Veel mensen zijn geneigd om stress te onderdrukken. Je ontkent de stress in de vorm van je gevoelens verborgen houden, niet zeggen wat je werkelijk denkt en je doet alsof er niets aan de hand is en ondertussen krop je alles op. Als je op deze manier met stress omgaat, dan heeft dit negatieve gevolgen dat bijvoorbeeld zich uit in irritaties en spanningen. Toch blijf je het ontkennen en kunnen de stresshormonen hun gang blijven gaan.

Als dit zo door blijft gaan en er geen ruimte is voor herstel, dan is er na langere tijd chronisch gespannen of onrustig het gevolg. Al deze spanningen leiden dan ook weer tot andere klachten zoals rugpijn, hartklachten, slapeloosheid enz. Deze klachten worden dan op hun beurt ook nieuwe stressoren. Op deze manier ben je belandt in een vicieuze cirkel.

Een andere onjuiste omgang met stress is om heel actief te worden. Als je zelf maar bezighoudt, dan wordt je niet geconfronteerd met je problemen. Dit heeft tot gevolg dat er weer andere problemen zich gaan ontwikkelen zoals perfectionisme, tijdstress en niet kunnen rusten of ontspannen enz.

Geneesmiddelen, drugs, alcohol, en sigaretten wordt ook vaak gebruikt om te ontstressen. Het is wel vaak zo dat de ontspanning tijdelijk is, bijwerkingen kan geven en er niet naar de oorzaak van het probleem wordt gekeken. In sommige gevallen kun je ook aan deze middelen verslaafd raken. Bovendien leidt afhankelijk zijn van deze middelen vaak tot een verstoorde waarneming en wordt je niet gemotiveerd om op een juiste manier met je problemen aan de slag te gaan. Het gebruik van deze middelen beïnvloedt ook je gemoedstoestand wat kan leiden tot geïrriteerde reacties op de verkeerde momenten. Dit zorgt vaak weer voor een verslechtering van je relaties.

Je ziet dat er vaak wordt gekozen voor een kort termijn oplossing. Zodoende blijven de echte problemen liggen en wordt er niet echt iets aan stress gedaan.

Je ziet dat er vaak wordt gekozen voor een kort termijn oplossing. Zodoende blijven de echte problemen liggen en wordt er niet echt iets aan gedaan. De stress die is ontstaan, creëert weer nieuwe stressoren en je belandt steeds in een vicieuze cirkel. Je lichamelijke reserves tegen stress zijn best groot en je voelt dat je alles aankunt. Maar als stress te lang duurt dan raken je reserves uitgeput. Je verkeert steeds vaker en langer in het verdedigingsmechanisme (vecht- of vluchtreactie) en er worden nieuwe stressoren bij gecreëerd. Voordat je het in de gaten hebt, ben je chronisch en in sterke mate geprikkeld. De gevolgen zullen voor een ieder verschillend zijn.

Bij de één zullen de klachten meer lichamelijk van aard zijn en bij de ander meer psychische of een combinatie van beiden. Wat het eerste bezwijkt, is afhankelijk van je persoonlijkheid, (sociale) omgeving en je levensstijl. Over het algemeen zal de zwakste schakel als eerste problemen ondervinden.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)