Gratis e-Book!

Direct Toegang

Aanpassingssyndroom

hans seyle aanpassingssyndroom stress AanpassingssyndroomHans Selye heeft het aanpassingssyndroom geïntroduceerd. Hierbij worden de fysiologische reacties op stress in drie fasen opgedeeld:

- Alarmfase
- Weerstandsfase
- Uitputtingsfase

Alarmfase

In de alarmfase geven de hersenen aan het lichaam een signaal af om zich voor te bereiden op een lichamelijk of geestelijk bedreigende situatie: het hormoon ACTH. Dit hormoon zorgt ervoor dat er adrenaline aan het bloed wordt afgegeven waardoor de hartslag toeneemt, de bloeddruk stijgt en er extra suikers naar de spieren en hersenen gaan. De ademhaling versnelt. Hierdoor wordt de mens in staat gesteld om een zo optimaal mogelijke prestatie te leveren. Er is sprake van toegenomen alertheid en een grote bereidheid om gestelde doelen te behalen.

Weerstandsfase

Na de alarmfase krijgt de persoon in kwestie te maken met de weerstandsfase, een fase die het de mens mogelijk maakt om gedurende langere tijd opdoemende problemen het hoofd te bieden. In deze fase blijft de productie van het hormoon ACTH achterwege, maar blijft de hartslag en bloeddruk hoog en blijven er suikers vervoerd worden naar de spieren en hersenen. De mens boort zijn natuurlijke energiebronnen aan, zou je kunnen zeggen. Dit kan natuurlijk alleen maar goed gaan, wanneer de tijdsperiode waarin dat gebeurt, beperkt is. Onze energiebronnen kunnen vanzelfsprekend niet onbeperkt benut blijven worden.

Uitputtingsfase

Wanneer de opgebouwde spanning in het lichaam blijft, komt de mens in de derde fase terecht, de uitputtingsfase. De reserves raken uitgeput. Kun je de eerste twee fasen nog positief duiden, in deze fase kan dat zeker niet meer. De stress waarvan hier sprake is, is negatief en destructief. Opnieuw wordt het hormoon ACTH geproduceerd. Nu echter heeft het een negatieve uitwerking op het lichaam. De mens krijgt te maken met gevoelens van neerslachtigheid, raakt sneller geïrriteerd, heeft veel meer moeite om zich te concentreren en zijn prestaties nemen af.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)