Gratis e-Book!

Direct Toegang

Drie Pijnfasen Bij RSI

RSI kent drie pijnfasen. Elke fase kent zijn eigen klachten. De meeste RSI-klachten ontstaan geleidelijk in de loop van maanden tot jaren. Een snelle verloop gedurende enkele weken is echter ook mogelijk. In de praktijk blijkt dat hoe eerder RSI-gerelateerde klachten onderkend en aangepakt worden, hoe sneller je kunt herstellen.

Drie pijnfasen bij RSI
In de ernst van RSI-klachten worden drie fasen onderscheiden.

Eerste fase
Pijnlijke, tintelende, gevoelige en vermoeide handen, polsen, armen, nek of schouders. Daarbij kan ook sprake zijn van stijfheid en kramp. De klachten treden op tijdens of vlak na het (beeldscherm)werk en verdwijnen vaak met normale avond- of weekendrust. De arbeidsprestatie is onveranderd. De relatie met het werk wordt nog niet door iedereen gelegd. de klachten zijn meestal nog dragelijk.

Tweede fase
De klachten beginnen eerder tijdens werktijd en houden langer aan. Er is geen relatie met bepaalde taken, de pijn treedt op bij willekeurige werkzaamheden. Pijn kan variëren tussen een licht tintelend gevoel en brandende pijn. Soms is er ook sprake van krachtverlies. Nek,, schouders, armen, polsen en handen zijn overgevoelig of juist gevoelloos. De vingers tintelen. Klachten verdwijnen niet meer door normale avond- of weekendrust en kunnen de slaap belemmeren. De arbeidsprestatie neemt af.

Derde fase
De klachten zijn voortdurend aanwezig. Tijdens beweging, maar ook bij rust. Er is sprake van aanhoudende pijn die niet meer verdwijnt. Werken is (bijna) niet meer mogelijk. Het oppakken van een kopje kan al pijnlijk zijn. Er is nauwelijks kracht meer in de armen en handen. Soms is er sprake van zwellingen, verandering van huidkleur en/of huidtemperatuur. Er kunnen slaapstoornissen optreden en ook lichte activiteiten in het dagelijks leven kunnen niet (goed) meer uitgevoerd worden.

De indruk bestaat dat het ontstaan van RSI een geleidelijk verloop heeft. Je kunt echter ook in zeer korte tijd in fase 3 belanden!

Ingrijpen bij klachten
Houd je klachten niet voor je, ze gaan niet vanzelf over! Informeer je manager op je werk hierover. Als je in fase 1 maatregelen neemt, kunnen de klachten volledig verdwijnen. Raadpleeg zo nodig al in deze fase je huisarts en/of bedrijfsarts. Horen je klachten thuis in fase 2, breng dan zeker een bezoekje aan je huisarts en/of bedrijfsarts. In fase 3 is behandeling en herstel in veel gevallen nog wel mogelijk, het vereist echter wel een integrale 24 uurs aanpak inclusief verandering van gedrag en leefstijl. Neem daarom meteen maatregelen in fase 1.

Bob Pietersz
Auteur van het Stress Vrij Leven Programma
www.StressVrijLeven.com

P.S. Ben je nog NIET gestart met het VERBANNEN van Stress uit je leven? Wens je PERMANENT die stress uit je leven te verbannen? Waarop wacht je dan nog? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt - verandert er ook NIETS.
Start Nu met het Stress Vrij Leven Programma! <<== KLIK HIER!Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)