Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Door De 6 Communicatie Verschillen Te Kennen Tussen Mannen En Vrouwen

stress verminderen communicatie1 Stress Verminderen Door De 6 Communicatie Verschillen Te Kennen Tussen Mannen En VrouwenRelatiestress kan voortkomen, doordat je jouw partner niet goed begrijpt. Goede communicatie kan echter de stress verminderen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je goed moet communiceren. Wat je moet weten is dat mannen en vrouwen op vele verschillende manieren communiceren. Vaak begrijpen jullie elkaar niet, omdat jullie verschillend communiceren.

Hier zijn zes belangrijke communicatie verschillen waar je van bewust moet zien, wil je de communicatie met je partner verbeteren en effectiever maken.

1. Waarom praten?
Hij vindt dat communicatie een duidelijk doel moet hebben. Achter elk gesprek moet er een probleem worden opgelost of een punt worden duidelijk gemaakt. Communicatie wordt gebruikt om zo efficiënt mogelijk naar de wortel van het dilemma te gaan.

Zij maakt gebruik van communicatie om te ontdekken hoe ze zich voelt en wat ze wil zeggen. Ze ziet praten om dingen met elkaar te delen en om de intimiteit te vergroten met haar partner. Door middel van het delen laat ze haar negatieve emoties los en verstevigt zij haar band met de man die ze liefheeft.

Vaak begrijpen jullie elkaar niet, omdat jullie verschillend communiceren.

2. Hoeveel moet je zeggen?
Hij geeft prioriteit aan de productiviteit en de efficiëntie in zijn dagelijks leven. Het gesprek is hierin geen uitzondering. Als hij een verhaal vertelt, heeft hij vaak alles al in zijn hoofd gesorteerd. Hij deelt alleen de gegevens die hij van essentieel belang acht om tot het punt te komen van zijn verhaal. Hij vraagt zich misschien af: “Waarom moeten vrouwen zoveel praten?” Vaak zal hij een vrouw onderbreken als hij genoeg heeft gehoord om een oplossing te bieden.

Zij maakt van communicatie gebruik om haar gedachten te verkennen en te organiseren. Zodoende ontdekt zij het punt van het verhaal. Ze kunnen niet weten welke gegevens nodig of overbodig zijn, totdat de woorden zijn uitgesproken. Maar een vrouw is niet per se op zoek naar een oplossing als ze aanzet tot een gesprek. Ze is op zoek naar iemand die naar haar luistert en begrijpt wat ze voelt.

3. Wat betekent het om te luisteren?
Hij is geconditioneerd om actief te luisteren. Als een vrouw een gesprek initieert gaat hij er van uit dat ze om advies of hulp vraagt. Hij houdt zich op de volgende manier bezig met de vrouw. Hij filtert alles door de lens van: “Wat kunnen we eigenlijk doen?” Leren om geduldig te luisteren – niet passief – is niet gemakkelijk voor hem.

Zij ziet het gesprek als een productieve doel op zichzelf. Als ze zich voldoende gehoord of begrepen voelt, vindt ze het misschien niet nodig om actie te ondernemen om een probleem op te lossen of om dingen te verbeteren. Het feit dat er naar haar is geluisterd, verzacht haar angsten en stompt de smarten van haar negatieve gevoelens. Delen met iemand die haar begrijpt en van haar houdt, geneest haar van binnenuit en voorziet haar met de emotionele instrumenten die ze nodig heeft om het wel en wee van de buitenwereld aan te kunnen.

4. Wanneer zij zich down voelt …
Hij wilt haar problemen aanpakken, zoals een brandweerman. Hij is ongeduldig en wilt het vuur zo snel mogelijk doven. De snelste manier om het vuur te doven, is voor hem het geven van oplossingen. Want hij wilt er zo graag zijn voor zijn echtgenote of vriendin. Hij kan haar stemming persoonlijk opvatten en zichzelf hierin willen verdedigen. Hij kan dingen letterlijk opvatten en zich niet realiseren dat zijn echtgenote of vriendin woorden gebruikt als gereedschap om haar moeilijke emoties te verkennen en uit te drukken.

Wanneer hij interesse in haar toont door het stellen van vragen en het uiten van oprechte zorgen, dan zal zij zich geliefd en verzorgd voelen.

Door het gebruik van woorden als instrumenten om haar moeilijke emoties te verkennen en te uiten als ze van streek is, is ze in staat om haar negatieve emoties te verwerken en los te laten. Ze waardeert ondersteuning en koestering. Ze is het meest voldaan door het te delen en samen te werken. Wanneer hij interesse in haar toont door het stellen van vragen en het uiten van oprechte zorgen, dan zal zij zich geliefd en verzorgd voelen. Op die manier vervult hij haar eerste primaire liefdesbehoefte.

5. Wanneer hij zich down voelt …
Hij zal vaak terugtrekken in zijn “grot” (steeds stil en teruggetrokken) als hij boos of stress ervaart. Een man’s “grottijd” is als een korte vakantie: hij vermindert stress door zijn problemen te vergeten en zich te concentreren op andere dingen, zoals televisie kijken, de krant lezen, of het spelen van computergames.

Hij zou voorkomen om te communiceren met zijn echtgenote of vriendin in tijden van stress. Als zij door blijft gaan met verzorgende vragen stellen of kritiek uiten, trekt hij zich nog verder terug, uit angst dat zijn partner hem niet vertrouwt om zijn eigen zaken op orde te zetten. Echter met haar support en begrip, zal een man minder terughoudend zijn en emotioneel meer beschikbaar, zorgzaam en liefdevol zijn.

Ze zou de stilte van haar  echtgenoot of vriend interpreteren als een teken dat ze faalt of hem verliest. Ze probeert instinctief hem aandacht te geven door middel van het stellen van vragen over het probleem. Of ze kan defensief reageren uit angst dat haar eigen behoefte aan gezonde open communicatie niet wordt gerespecteerd binnen de relatie.

Uiteindelijk kan ze meer voor hem beteken door het waarderen van zijn ruimte, waarin ze laat zien dat ze hem vertrouwt dat hij het probleem in zijn eentje kan oplossen. Vertrouwen is één van de grootste cadeaus die zij hem kan geven. In de tussentijd moet ze iets voor zichzelf koesteren, zodat ze hem niet kwalijk neemt, wanneer hij uit zijn “grot tijd” komt.

Uiteindelijk kan ze meer voor hem beteken door het waarderen van zijn ruimte

6. Communicatie breekt af wanneer je …
Hij voelt alsof hem alles wordt verteld wat te doen. Het belangrijkste ding voor een man is goed werk afleveren.

Wanneer zijn bekwaamheid in twijfel wordt getrokken, zal hij zich gekwetst voelen. Hierdoor zal hij een muur van weerstand optrekken en de afbraak van communicatie is begonnen. Hij ontwikkelt zich goed in een omgeving waar hij de expert is. In plaats van te horen: “Je moet dit of dat doen” is het beter te reageren met: “Wat vind je van dit?” De truc om hem te verbeteren is om te weerstaan hem te vertellen wat te doen.

Ze hoort van haar echtgenoot dat haar problemen niet zo erg zijn als dat het lijkt. Haar echtgenoot kan ten onrechte denken dat hij behulpzaam is bij het relativeren van problemen zoals: “Je bent er te emotioneel onder.” “Je maakt van een mug een olifant.” Op deze manier geeft hij haar het gevoel, dat hij haar emoties tot een minimum wilt beperken.

Mannen en vrouwen willen er voor hun partner zijn, maar ze kunnen het doel missen. Het is namelijk echt moeilijk om de verschillende manieren van communicatie van onze partner te begrijpen en te accepteren. Mannen en vrouwen hebben training nodig in deze verschillen om hun relaties te verbeteren, zodat ze niet belanden in een gefrustreerde toestand van wrok en daardoor vast zitten in hun gevoel.

Als een koppel vast zit, dan raad ik aan om zelfhulpboeken te lezen op het gebied van relaties. Als je dan nog vast zit, dan moet je op zoek gaan naar professionele begeleiding, zodat je weer op weg bent naar een beter begrip en communicatie. De stress zal drastisch verminderen als je elkaar beter begrijpt in het communiceren.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Door De 6 Communicatie Verschillen Te Kennen Tussen Mannen En Vrouwen
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)