Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Door De Kettingreactie Van Negatieve Gedachten Te Stoppen

stress verminderen negatieve gedachten 239x300 Stress Verminderen Door De Kettingreactie Van Negatieve Gedachten Te StoppenJe kunt veel stress verminderen door jouw negatieve gedachten te stoppen. Is het je ooit opgevallen als je onder stress bent of gebrek aan slaap hebt, dat het erg gemakkelijk is om van de ene negatieve gedachte na de andere te denken?

“Waar is de nietmachine? Waarom is hier zo’n rotzooi? Ik kan niets vinden. En de persoon die het zou moeten opruimen, besteedt de helft van zijn tijd op Facebook! Hij maakt meer geld dan ik en mijn schulden zijn torenhoog!”

“Die gekke oude man rijdt te langzaam. Oh, en nu gaat zijn rechter knipperlicht ook aan, waardoor we nog langzamer rijden. Rij door, voordat we het groene licht missen. Ah te laat. Nu is het weer rood. Ik ben weer te laat voor mijn werk. Ik word hier chagrijnig van en niemand lijkt te begrijpen hoe ik het verkeer elke dag moet trotseren om bij mijn werk te komen.”

Er ligt een biologische component ten grondslag, die deze ketting van negatieve gedachten in gang zet.

Een deel van je hersenen, de amygdala, is voor een bepaalde mate verantwoordelijk om je te waarschuwen voor bedreigingen en gevaar. Als je ’s nachts liep in de tijd van de jager-verzamelaars dagen en je hoorde een takje knakken, dan zou je amygdala ineens veel meer waakzaam zijn. Je wordt dan veel meer alert op alle mogelijke gevaren. Is het een wild dier? Is het iemand van een vijandige stam? Waar kwam dat geluid vandaan?

Een negatieve gedachte leidt gemakkelijk naar een andere negatieve gedachte.

Zodoende gaf je de aandacht aan alle negatieve mogelijkheden.

Het maakt je ook bang en klaar om te vechten of te vluchten.

Dus wanneer je vervelende of negatieve gebeurtenissen meemaakt en je denkt negatieve gedachten, dan trigger je dat gedeelte van de hersenen. Jouw aandacht wordt zodoende vergroot op andere dingen, die jou zou kunnen beschadigen of lastig vallen. Een negatieve gedachte leidt gemakkelijk naar een andere negatieve gedachte. Je glijdt af in een negatieve spiraal en voordat je het weet, belandt je helemaal in een negatieve stemming.

Dit is de ketting van negatieve gedachten. Je denkt na over een negatieve gedachte en je hersenen brengt een andere negatieve gedachte naar voren…en dan de volgende en daarna weer een andere. Als snel ben je ronduit boos en als je jezelf toestaat om je hierin mee te laten slepen zou je zelfs kunnen schreeuwen tegen je geliefde of collega.

Vanuit hun perspectief zal jouw extreme reactie weinig verband lijken te hebben met het ding waarover je klaagt. Zoals je ziet uit het bovenstaande, kan dat weinig te maken hebben met dat ene ding, omdat je na heb gedacht over een hele hoop slechte dingen op een rij.

Hoe kun je deze kettingreactie van negatieve gedachten stoppen?

De eerste stap is bewustwording

-          Bewustwording dat een dergelijk fenomeen jou overkomt;

-          Bewustwording op het moment dat je het doet en dat jouw denken je meeneemt in een negatieve spiraal.

De tweede stap is om jouw patroon te doorbreken

Als je weer merkt dat je zo’n kettingreactie van negatieve gedachten hebt, doorbreek dan dit patroon.

Als je weer merkt dat je zo’n kettingreactie van negatieve gedachten hebt, doorbreek dan dit patroon.

Probeer je zelf te zetten in de positie van een objectieve waarnemer en kijk wat je toen dacht. Probeer te achterhalen hoe je denkproces van de ene gedachte leidde naar een andere. Identificeer de eerste gedachte in deze kettingreactie, wat er toe leidde dat je in deze negatieve spiraal terecht kwam.

Een ander ding wat je kan doen, is door jezelf af te leiden. Misschien besef je dat je een pauze nodig hebt. Wandel een blokje om. Neem een douche. Speel muziek of luister naar muziek die je leuk vindt of iets anders dat je kan afleiden.

Verder is het belangrijk om te kijken naar oplossingen voor het belangrijkste probleem of problemen, die je hebt geïdentificeerd. Schrijf op wat jou zo van streek maakt en vraag jezelf af:”Wat kan ik doen om dit op te lossen of de situatie te verbeteren?”

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Door De Kettingreactie Van Negatieve Gedachten Te Stoppen
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)