Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Door de Stressrespons Uit te Zetten

stress verminderen stressrespons 300x225 Stress Verminderen Door de Stressrespons Uit te ZettenWist je dat je de stressrespons gewoon uit kan zetten? Ik wil een techniek met je delen, waardoor je direct je stress verminderen kan. Het is vrij simpel en gebruik deze techniek als de stress van binnen ophoopt.

Wanneer je gestrest bent,  slaat jouw lichaam en denken op hol en zal daarmee doorgaan tot dat de dreiging of stressor (conditie dat de stress veroorzaakt) verdwijnt of dat je zelf de stressrespons (de reactie op de stressor) uit zet.

De meeste mensen zijn niet in staat om direct de stressor weg te halen, dus het uitschakelen van de reactie op stress is waarschijnlijk het beste. Om dit te doen, moet je de gedachten tot rust brengen die door de stressoren zijn veroorzaakt.

Wat je moet weten is dat je denken een krachtig instrument is. Het is meer geavanceerd dan je waarschijnlijk denkt.

Wat je moet weten is dat je denken een krachtig instrument is. Het is meer geavanceerd dan je waarschijnlijk denkt.

Wanneer een stressor zich voordoet gedurende de dag, gaat jouw denken het automatisch beginnen te interpreteren. Het  begint te praten met zichzelf om erachter te komen wat het betekent en of jij wel of niet moet worden gewaarschuwd.

En omdat je denken zo krachtig is, escaleren heel snel deze gedachten en interpretaties en begint het alle mogelijke scenario’s te creëren. De meesten ervan zijn heel eng en bedreigend. Zodoende ervaar je zelfs nog meer stress dan ervoor.

Hier is een voorbeeld uit mijn persoonlijke ervaringen …

Mijn baas had een zeer duidelijke stem. Wanneer ik  zijn stem hoorde in de gang van ons kantoor, begon mijn hart automatisch veel harder te kloppen. Ik voelde meteen enorme golven van stress over me heen komen.

Ik begon gelijk allerlei scenario’s voor me te zien wat de reden kon zijn waarom hij in de gang liep, inclusief de kans dat hij mij kwam bezoeken.

Mijn gedachten gingen over de vergadering die we op het punt stonden te hebben en hoe hij mij zou ergeren, irriteren en frustreren.

Terwijl zijn stem dichterbij kwam, probeerde ik mijzelf zo goed mogelijk voor te bereiden voor de onvermijdelijke…en toen liep hij verder en keek niet eens mijn kantoor binnen.

Ik realiseerde me een paar ogenblikken later – na het kalmeren – dat al die gevoelens en emoties van de afgelopen minuten  niet nodig waren. Ze waren niets meer dan dat mijn denken werd geactiveerd door een belangrijke trigger – de stem van mijn baas – en daardoor begon mijn gedachten in het wild rond te spinnen.

Deze gedachten, die je denken creëert zijn bekend als de automatische gedachten.  Het zijn snelle en reflexmatige gedachten en reacties op een waargenomen stressor.

Wanneer je denken met zichzelf praat, dan  stuurt hij dezelfde gevoelens naar je lichaam, hetgeen niet weet wat het verschil is tussen een echte of een ingebeelde ervaring.

En als je deze gedachten geen halt toeroept en jezelf afvraagt of deze gedachten en emoties wel reëel zijn, dan kan dit veel stress en zorgen veroorzaken.

De eerste stap om deze gedachten stil te leggen in je leven, is door ze gewoon te stoppen.

De eerste stap om deze gedachten stil te leggen in je leven, is door ze gewoon te stoppen.

De volgende keer als je merkt dat je stressniveau omhoog gaat, of dat je denken dwaalt door verscheidene potentiële gedachten en scenario’s onderbreek ze eenvoudig en kap deze gedachtegangen af.

>> Hier is een stap-voor-stap  methode …

Stap 1
Merk op wanneer je denken scenario’s, resultaten en problemen creëert, die misschien nog niet eens bestaan.

Stap 2
Wanneer deze gedachten steeds groter beginnen te worden en je lichaam begint zich gestrest te voelen, sluit dan je ogen en zeg bij jezelf: “Stop! Ik kies ervoor om me NU goed te voelen!”

Stap 3
Neem een diepe, ontspannen ademhaling om de gedachten nog meer tot rust te brengen.

Stap 4
Met een helder en ontspannen denken, kun je op een betere manier reageren.

Dat is alles!

Nu  kan het zo zijn dat je stap 2 en stap 3 een paar keer moet herhalen en dat is OK. De sleutel is om je gedachten tot rust te brengen en te beseffen dat ze niets meer dan  automatisch en ongegrond zijn.

Het is ook belangrijk dat je niet gefrustreerd raakt als deze gedachten paar keer terugkomen tijdens dit proces. Schudt het gewoon van je af.

De volgende keer dat een stressvolle situatie zich voordoet, gebruik dan deze techniek en je zult direct meer gevoel van controle hebben, meer ontspannen en minder gestrest zijn.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Door de Stressrespons Uit te Zetten
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Een reactie op “Stress Verminderen Door de Stressrespons Uit te Zetten”

Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)