Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Door Een Goede Nachtrust

stress verminderen slapen 300x198 Stress Verminderen Door Een Goede NachtrustHoe belangrijk een goede nachtrust is, kan niet worden onderschat. Een goede nachtrust vergroot jouw concentratie, jouw stemming en jouw algemene gezondheid. Helaas hebben vaak drukbezette en gestreste mensen minder slaap dan dat zij in feite nodig hebben. Leer wat de redenen kunnen zijn dat stress ervoor kan zorgen dat je slaapgebrek hebt en leer de technieken hoe je een goede nachtrust kunt hebben.

Hieronder staan aantal algemene factoren waardoor je aan slaapgebrek lijdt:

Piekeren
Veel mensen nemen hun werk mee naar huis ofwel fysiek of mentaal. En dit is te begrijpen met de werkdruk van vandaag de dag. Het is ook moeilijk als je thuiskomt van een werkdag waar je allerlei problemen moet oplossen om dan automatisch te stoppen met piekeren.

Ouders die op de kinderen moeten passen kunnen dit natuurlijk ook ervaren. Als je ontdekt dat je aan het einde van de dag nog steeds bezig bent om problemen op te lossen en je kunt het maar niet uit je hoofd zetten, dan kan dit ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap kan komen. Het kan zelfs je slaap midden in de nacht verstoren.

Cafeïne
Mensen onder stress zijn geneigd om grote hoeveelheden cafeïne te verbruiken om een stimulans te krijgen in de ochtend of om de dag door te komen. Cafeïne kan eigenlijk stress verergeren en de kwaliteit en hoeveelheid van je slaap aantasten.

Cortisol
Dit spanningshormoon is één van de hoofdspelers die verantwoordelijk is voor de vecht- of vluchtreactie. Dat is die schok van energie die je krijgt wanneer je gestrest of bedreigt voelt. Maar chronische stress kan leiden tot buitensporige niveaus en dit kan gezonde slaappatronen verstoren.

Een overvolle agenda
Een hectisch en druk leven kan je beroven van de tijd dat je eigenlijk aan slapen kunt wijden. Je slaapt steeds minder, omdat je druk bezig bent om dingen af te maken. Of je staat steeds vroeger op omwille de productiviteit. Je zult veelal vermoeid voelen en je beseft niet wat de tol van te weinig slaap kan eisen.

Net zoals piekeren, kan ongerustheid ervoor zorgen dat je moeilijk kunt slapen.

Ongerustheid
Net zoals piekeren, kan ongerustheid ervoor zorgen dat je moeilijk kunt slapen. Ongerustheid houdt je gedachten druk bezig met allerlei bedreigende scenario’s en je maakt je zorgen wat er allemaal kan gebeuren. Je bent dan druk bezig met het zoeken naar oplossingen. Deze bezigheden kan je ‘s nachts echt wakker houden.

Tips Voor Een Goede Nachtrust

1 Houdt vaste tijdstippen aan
Ga elke avond op dezelfde tijdstip naar bed en sta op elke ochtend op dezelfde tijdstip. Als je niet aan dit schema houdt, kan het tot slapeloosheid leiden. Uitslapen tijdens de weekenden maakt het ook moeilijker om de maandagochtend vroeg op te staan, omdat je slaapcyclus is ingesteld om later wakker te worden.

2 Doe oefeningen
Probeer 20 tot 30 minuten per dag oefeningen te doen. Dagelijkse oefeningen helpt mensen vaak om te kunnen slapen, hoewel oefeningen net voor bedtijd je slaap kan verstoren. Om maximaal voordeel hieruit te halen moet je ongeveer 5 tot 6 uur voordat je gaat slapen de oefeningen gaan doen.

3 Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol
Vermijd dranken die cafeïne bevatten, waardoor mensen wakker worden gehouden. Rokers zijn geneigd om heel licht te slapen en zijn geneigd om vroeg wakker te worden vanwege nicotine tekort. Alcohol berooft mensen van een diepe slaap en de REM slaap. Het houdt hen in de minder diepe stadiums van de slaap.

4 Ontspan voordat je naar bed gaat
Een warm bad, lezen of een andere ontspannende bezigheid kan het gemakkelijker maken om in slaap te vallen. Als je niet in slaap kunt komen, blijf dan niet in bed liggen. Ga iets doen, bijvoorbeeld lezen, tv kijken of luisteren naar muziek totdat je moe wordt. De zorg dat je niet kan slapen, kan juist bijdragen aan je slapeloosheid.

De zorg dat je niet kan slapen, kan juist bijdragen aan je slapeloosheid.

5 Comfortabele kamertemperatuur
Extreme temperaturen kan je slaap verstoren. Zorg voor een comfortabele temperatuur in je kamer.

6. Ga naar een specialist
Ga naar de dokter als de slaapproblemen aanhouden. Als je moeite hebt om in slaap te komen nacht na nacht of als je altijd de volgende dag vermoeid voelt, dan heb je misschien een slaapstoornis en moet je de dokter raadplegen. Je dokter zal je kunnen helpen. Zo niet, dan kun je misschien naar een slaapspecialist bij het ziekenhuis bij je in de buurt. De meeste slaapstoornissen kunnen doeltreffend worden behandeld, zodat je toch een goede slaap kunt hebben.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Door Een Goede Nachtrust
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)