Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Door Mislukkingen Te Accepteren

stress verminderen mislukking 300x230 Stress Verminderen Door Mislukkingen Te AccepterenStress verminderen is mogelijk als je mislukkingen accepteert. Ik had eerder veel moeite om mislukkingen te accepteren. Een mislukking bezorgde mij veel stress. Ik had die mislukking willen uitwissen en met  een schone lei willen beginnen. Ik was dan teleurgesteld, of schaamde me of ik voelde me vernederd, al naar gelang van de belangrijkheid van wat er is mislukt.

Totdat ik het volgende ontdekte en waardoor er veel stress van mij afgleed. De optelsom van mijn mislukkingen hebben mij gevormd. Die mislukkingen zijn dragers van levenslessen. Juist van mislukkingen kun je het meeste leren, op voorwaarde dat je ze accepteert.

Wat kan je weerhouden om dit te doen: jouw wens om perfect te zijn. Je kunt moeite hebben om van jezelf te houden net zoals ik eerder. Je projecteert een geïdealiseerd zelfbeeld waaraan je probeert vast te houden. Daarom vind je mislukkingen bij anderen heel normaal, maar vind je het onaanvaardbaar bij jezelf. Dat is een uit hoogmoed geboren uiting, die stress in de hand werkt!

Accepteer je mens-zijn. Mensen maken fouten. Je moet weten dat jouw mislukkingen het waardevolste is wat je hebt. Dankzij hen kan jij je ontwikkelen. Je kunt er lering uit trekken. Je zou moeten leren ze te accepteren, ze te koesteren om er zeker van te zijn dat je niets laat lopen van wat ze je kunnen leren!

Accepteer je mens-zijn. Mensen maken fouten.

Verander Jouw Innerlijke Dialoog

Boven alles moet jij jouw innerlijke dialoog veranderen: In plaats van te zeggen ‘ik had nooit op deze manier moeten handelen’, kun je beter zeggen:’de volgende keer pak ik het anders aan.’

In plaats van steeds maar tegen jezelf te zeggen:’Ik ben een nietsnut, ik ben niets waard, ik doe nooit iets goed’, kun je beter toegeven ‘ik heb mijn best gedaan, de volgende keer zal ik een andere strategie bedenken.’

In plaats van te denken:’ik neem nooit meer het risico om me te vergissen’, is het beter om te durven zeggen:’ik heb me vergist. Ik heb begrepen waarom en ik zal mijn fouten herstellen.’

Weet dat niemand verplicht is om perfect te zijn! Het verlangen om te ontplooien wordt vaak verward met de noodzaak perfect te zijn.

Het verlangen om te ontplooien wordt vaak verward met de noodzaak perfect te zijn.

Ik geef toe, om je te kunnen ontwikkelen, moet je ernaar streven je best te doen. Zonder die impuls kom je niet vooruit. Maar zorg ervoor dat het je richting geeft en geen verplichting. En het is juist die verplichting die je gevangen houdt in je onvermogen om onmiddellijk ergen in te slagen.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Door Mislukkingen Te Accepteren
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)