Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Door Stressmanagement

stress verminderen stressmanagement 199x300 Stress Verminderen Door Stressmanagement

Stress verminderen en stressmanagement is belangrijk. Namelijk iedereen houdt zich in mindere of meerder mate bezig met stress. Stressmanagement is alles wat te maken heeft met het beheren van stress: controle nemen over je gedachten, emoties, schema, omgeving en de manier hoe je met de problemen omgaat. Het uiteindelijke doel zou moeten zijn dat je meer balans krijgt in je leven. Zodat je jouw tijd op een betere manier kan benutten voor jezelf, relaties werk hobby’s enz.

Hieronder staan enkele voorbeelden van manieren die je kunnen helpen in het moment, maar uiteindelijk meer schade aanrichten dan je denkt. Ongezonde manieren van omgaan met stress:
-       Uitstelgedrag
-       Te veel of te weinig eten
-       Anderen stress geven
-       Het gebruik van drugs / alcohol
-       Je dag opvullen om problemen te vermijden
-       Verslapen om problemen te vermijden
-       Het vermijden van mensen / terugtrekken

Stressmanagement technieken

Ontspannen
Probeer pauzes in te lassen gedurende de dag. Als dat voor jou betekent om even je kantoor uit te lopen om 5 minuten buiten te wandelen, doe dat! Of zit even goed en ga paar keer goed ademhalen. Dit is een goede stressmanagement techniek om je stress te verminderen.

Accepteren
Verander de dingen die je kunt veranderen en accepteer de dingen die je niet kunt veranderen. Veel dingen kun je niet veranderen of controleren, maar je kan wel bepalen hoe je hierop reageert.

Perfectionisme
Kijk uit voor perfectionisme. Zie jezelf niet als een mislukking. Probeer realistische en haalbare doelen te stellen. Het is nuttig om taken te breken in kleinere taken en het te rangschikken naar prioriteit. Het is ook goed om hulp te vragen.

Ken je grenzen en houd je eraan

Nee zeggen
Leer “nee” te zeggen. Ken je grenzen en houd je eraan. Accepteer geen extra verantwoordelijkheden als je er geen tijd voor hebt.

Wees georganiseerd
Routine kan stress verminderen. Zorg dat je een planner en een schema hebt voor je dagelijkse taken. Een to do lijst kan je ook op weg helpen om meer georganiseerd te zijn.

Oefeningen
Doe mee aan een activiteit waar je van geniet. Bijvoorbeeld zumba, tennissen, fietsen enz.

Stille tijd
Probeer tot rust te komen door het nemen van een rustige wandeling, tuinieren, het krijgen van een massage, spelen met een huisdier, of het luisteren naar kalmerende muziek.Door voor jezelf te zorgen kun je veel stress verminderen.

Let op je gewoontes
Eet verstandig. Beperk je alcoholgebruik. Wees ook bewust van de gevolgen van overmatig cafeïne en suiker op je nervositeit. Genoeg slapen is ook een belangrijke stressmanagement techniek.

Uitpraten kan sterk de stress verminderen.

Praat het uit
Praat het uit met mensen met wie je vertrouwd bent. Uitpraten kan sterk de stress verminderen. Het vermijden van bepaalde gesprekken zal de stress er niet door verdwijnen.

 Houd een dagboek bij
Door een dagboek bij te houden, kan het je helpen om te bepalen of er regelmatig stressfactoren aanwezig zijn in je leven. Dagboeken helpen mensen om patronen te zien die stress veroorzaken in je leven.

Bovenstaande stressmanagement technieken zijn enkele tips om een stressvrij leven te realiseren.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Door Stressmanagement
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)