Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Door Te Sporten

stress verminderen sporten 300x225 Stress Verminderen Door Te SportenDit artikel gaat over stress verminderen door te gaan sporten. Als je naar het nieuws luistert of aanbevelingen leest van vooraanstaande gezondheidsautoriteiten of kijkt naar de tijdschriften in je lokale supermarkt, dan weet je hoogstwaarschijnlijk al dat sporten gezond is voor je algehele gezondheid. Omdat onze maatschappij steeds meer gezondheidsbewust wordt, is er een grotere nadruk op het belang van sporten. Veel mensen doen aan sport om controle te krijgen over hun gewicht, om een betere fysieke conditie te krijgen of om gezonder te worden. Deze les zal uitleggen wat de voordelen zijn van sporten om stress te verminderen.

1) Uitlaatklep voor frustraties
Wanneer ergernissen of frustrerende situaties zich opstapelen, kan je stress ervaren. Intensieve vormen van training zoals boxen en gewichtheffen kan voorzien in een effectieve ontlading van deze negatieve emoties. Zodoende zal je deze potentiële ongezonde emoties omvormen tot gemotiveerde emoties om je gezondheid en welzijn te bevorderen.

2) Sporten en stresshormonen
Sporten kan stresshormonen zoals cortisol verminderen en kan endorfine verhogen. Je lichaam zal hierdoor zich beter voelen en je geeft je humeur een positieve boost.

3) Afleiding
Lichamelijke activiteit kan je gedachten afleiden van je problemen en je malende gedachten tot rust brengen.

Lichamelijke activiteit kan je gedachten afleiden van je problemen en je malende gedachten tot rust brengen.

Door te gaan sporten verander je ook je omgeving. Je gaat namelijk naar een sportschool, een dojo, een gym, een park, naar de duinen, fietsen in je buurtschap, een wandeling maken door je wijk enz. Door even in deze omgevingen te verkeren kan het je stress verminderen en meer rust in je hoofd geven.

4) Er goed uit zien
Door te sporten profiteer je ook van de volgende voordelen: het helpt je af te vallen, je gezondheid te bewaken. Het versterkt je zelfvertrouwen en je kracht. Dit zijn allemaal positieve invloeden.

Verder kan het ook stress verminderen voor diegenen die zich bezighouden met hun uiterlijk. Door te gaan sporten kunnen ze er nog gezonder uitzien namelijk.

5) Sociale support
Sporten kun je ook met anderen doen. Je kan dubbel zoveel ontstressen omdat je naast de voordelen dat je aan het sporten hebt, ook plezier kan hebben door het samen te doen met je vrienden.

Of je nu in een groepsles zit met anderen, aan het sporten bent in de sportschool met je vriend/vriendin, voetbal speelt in een competitie of een wandeling maakt met een kameraad. Door het met anderen te doen is het leuker en je helpt de ander te motiveren om nog beter zijn/haar best te doen.

6) Bevordert je gezondheid
Zoals stress kan leiden tot ziekte, kan ziekte ook leiden tot stress, met de fysieke pijn, gemiste activiteiten, gevoelens van isolement en andere bijwerkingen die er mee gepaard gaan.

Dus door je algehele gezondheid te verbeteren met sporten, bespaar je heel wat stress in de korte termijn (door het versterken van je immuniteit voor verkoudheden, griep en andere kleinere ziekten) en de lange termijn (door je te helpen langer gezond te blijven en daardoor meer van het leven te genieten).

7) Veerkracht ten opzichte van stress
Onderzoek geeft aan dat lichamelijke activiteit kan worden gekoppeld aan verlaagde fysiologische reactie ten opzichte van stress. Simpel gezegd, zij die meer aan sport doen, zullen minder vatbaar zijn voor stress.

Simpel gezegd, zij die meer aan sport doen, zullen minder vatbaar zijn voor stress.

Dus naast alle genoemde voordelen, kan sporten ook enige immuniteit creëren tegen toekomstige stress en ook tegen de huidige stress. Als dat niet een goede reden is om te gaan sporten, dan weet ik het ook niet meer.

Sta op en begin gelijk met een blokje om te lopen!

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Door Te Sporten
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)