Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen door te Stoppen met Smoesjes en Excuses

stress verminderen smoesjes en excuses 300x180 Stress Verminderen door te Stoppen met Smoesjes en Excuses

Als je stopt met smoesjes en excuses zal de stress verminderen. Waarom gebruiken we smoesjes en maken we excuses? Waarom zoeken we naar manieren om er onderuit te komen? Voor het grootste deel is dat omdat we bang zijn. We zijn bang om te proberen en we zijn bang om te falen. Wij zijn bang voor verandering en we zullen alles doen om de norm te laten functioneren. Angst is de reden waarom de meeste mensen smoesjes gebruiken en excuses maken. Stressmanagement zal lastig voor je zijn, omdat je door smoesjes en excuses niet jezelf aanpakt. En doordat je niet helemaal eerlijk bent, zal de stress alleen maar toenemen.

Als je diep in jezelf en naar je eigen gedrag kijkt, zal je zien dat je excuses maakt om je gevoel van eigenwaarde te beschermen. We zijn gedurende ons hele leven bezig om deze ego te versieren met vrienden, familie, geld en succes. We zullen er alles aan doen om het concept van onszelf te beschermen. Zelfs al maakt die ons gestrest, depressief en onvervuld. Dit is wat uiteindelijk excuses maken met je doet; je voelt je onvervuld.

Dit is wat uiteindelijk excuses maken met je doet; je voelt je onvervuld.

Hoe stop je met smoesjes en excuses & kom je vooruit
Men zegt dat het moeilijkste wat je ooit zult doen, is stoppen met roken. Maar stoppen met excuses maken is misschien wel 10 keer moeilijker. Excuses zijn de redenen dat je bent begonnen met roken, drinken en het eten van ongezond eten. Je hebt een smoes om niet gezond te zijn en een excuus om niet gelukkig te zijn. Het doorbreken van de excuuscultuur is erg hard werken. Als je echter dit aanpakt dan zal de stress verminderen in je leven. Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen.

Realiseer dat je het de hele tijd doet
Zoals altijd moet je eerst naar jezelf kijken en echt beseffen dat je fouten maakt. Zoek een concreet voorbeeld van waar je jouw vooruitgang hebt gesaboteerd door het maken van een excuus of smoes. Als je de neiging krijgt om dit weer te doen, denk dan aan dit voorbeeld.

Kijk naar je gebrek aan vooruitgang
Reflecteer op hoeveel vooruitgang je hebt geboekt met je sport, hypotheek, tijd met je gezin doorbrengen enz. Zie hoeveel excuses en smoesjes je hebt gemaakt en hoe dat jouw vooruitgang heeft beïnvloedt. Zie hoeveel stress je dit heeft opgeleverd. Je moet hier eerlijk naar kijken. Totdat je ziet hoeveel schade dit heeft aangericht, zal je geen echte stimulans hebben om hiermee te stoppen.

Zie hoeveel excuses en smoesjes je hebt gemaakt en hoe dat jouw vooruitgang heeft beïnvloedt.

Realiseer je dat de dood eraan komt
Mensen vinden het deprimerend om over de dood te praten. De dood is een soort taboe, echter is dit een zekerheid in het leven. Weet dat de dood eraan komt en dat je geen tijd hebt voor excuses en smoesjes. Geen excuus of smoes als: het is te warm, te koud, ik ben te moe, ik heb hoofdpijn enz. Deze dingen klinken allemaal als absolute onzin als je op je sterfbed ligt en terugkijkt naar wat je niet hebt bereikt.

Realiseer dat je het doet vanuit angst
Als je naar een dikke man in de straat toeloopt en tegen hem zegt dat hij een lafaard is, zal hij je hoogstwaarschijnlijk in je gezicht stompen. Mannen houden er niet van om als laf te worden beschouwd, maar dat is precies wat we zijn. We maken excuses en smoesjes omdat we bang zijn. Waarom doen we dit dan toch? Als iemand je vertelt dat je laf bent voor iets anders, dan zal je er alles aan doen wat in je macht ligt om dit te veranderen. Je wilt bewijzen dat je dapper bent. Doe dat nu met excuses. Bewijs dat je niet bang bent voor stress, mislukking, wijziging of verlies van de norm.

Wees anders in vijf jaar tijd
Hoe anders ben je nu in vergelijking met vijf jaar geleden? Ben je meer liefdevol, medelevend, geduldig, sterk, rijk, gelukkig, dun, enz.? Neem een doel in je leven onder de loep en zie hoeveel dichterbij je bent gekomen dan waar je vijf jaar geleden was. Als je kunt zeggen dat je tevreden bent met je vorderingen, dan is de kans groot dat je geen problemen hebt met het maken van excuses of het verzinnen van smoesjes. Als je geen vorderingen hebt geboekt dan is het tijd om dit aan te pakken. Begin ermee en het zal de stress verminderen in je leven.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen door te Stoppen met Smoesjes en Excuses
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Een reactie op “Stress Verminderen door te Stoppen met Smoesjes en Excuses”

Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)