Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen In Je Studietijd Door Het Indentificeren Van De Grote Steen

studiestress stress verminderen 300x221 Stress Verminderen In Je Studietijd Door Het Indentificeren Van De Grote Steen

We weten allemaal hoeveel stress het studeren kan geven. Er is dan ook behoefte om te weten hoe stress verminderen mogelijk is m.b.t. studeren. Het is ook geen wonder dat studenten hopeloos gestrest raken door al die lessen, onderzoeken, werkstukken,  leren examens enz.

Verder zijn er veel studenten die moeten balanceren tussen een bijbaan en het studeren. Anderen moeten evenwicht brengen in hun extra-curriculaire activiteiten en maatschappelijke activiteiten. Natuurlijk moet je ook nog tijd doorbrengen met oude en nieuwe vrienden en sociale activiteiten met hen ondernemen. Al deze dingen zijn in feite activiteiten waar studenten mee te kampen hebben. Het organiseren van je tijd om succesvol je diploma te behalen en het uitvoeren van alle andere verantwoordelijkheden is een vaardigheid die je moet beheersen.

Allereerst moet je weten hoe waardevol elk moment van de dag is en hoe je het goed moet gebruiken met betrekking tot je studie. Er is een goed verhaal in Steven Covey’s boek “zeven gewoonten van effectieve mensen”  hoe je goed gebruik kan maken van je tijd.

Het organiseren van je tijd om succesvol je diploma te behalen en het uitvoeren van alle andere verantwoordelijkheden is een vaardigheid die je moet beheersen.

Het verhaal vertelt over een professor die voor een klas stond met een grote pot, waarin hij grote stenen plaatste. Na het vullen met grote stenen, vroeg hij de klas of de pot vol was en de meesten zeiden ja.

Vervolgens pakte hij kleinere stenen en gooide deze ook in de grote pot, samen met de grote stenen. De kleinere stenen paste in de pot. Daarna vroeg hij weer of de pot vol was. Weer was er een meerderheid in de klas die ja zeiden. Anderen zeiden dat het vol leek en weer anderen uitte hun bevestiging behoedzaam.

Na hun antwoord pakte de professor een zak met zand en goot het ook uit in de pot. De zand vulde uiteraard alle kleine ruimtes tussen de grote en kleine stenen. Na het legen van de zak met zand, vroeg hij opnieuw of de pot vol was. De klas die nogal twijfelachtig werd, zei zeker nu is het vol.

Of de professor niet voldaan was of dat hij zijn punt wilde bewijzen, pakte hij een glas water en schonk het in de pot. Het water sijpelde in het zand en vulde daarmee de pot.

Daarna vroeg hij wat de moraal van het verhaal was. De klas antwoordde heel slim dat je altijd iets meer er in kan doen dan dat je in eerste instantie denkt.

Maar de professor maakte snel duidelijk dat de echte moraal van het verhaal is dat je eerst de grote stenen erin moet doen, voordat je al die kleinere dingen in moet doen. Anders nemen die kleinere dingen veel te snel alle ruimte in.

Dit geldt natuurlijk ook voor time management tijdens je studie.

Eerst moet je de ‘grote stenen’ identificeren -  de dingen die voor jou het meest belangrijk zijn. Daarna kun je natuurlijk de tijd opvullen met minder belangrijke activiteiten.

Echter, als je geen prioriteiten kan stellen en deze eerst afhandelt, dan zal je het risico kunnen lopen om ze niet af te krijgen. Dit komt omdat die andere dingen het grootste deel van je tijd in beslag nemen en je energie opvreten om de topprioriteiten te kunnen uitvoeren.

Als je niet in staat bent om tijd te spenderen aan het meest belangrijke doel in jouw studentenleven, dan zal je nooit in staat zijn om de grootste steen activiteit te laten groeien en bloeien.

Dit soort van time management is eigenlijk een soort zelfmanagement. Studenten moeten prioriteiten stellen voor henzelf.  Van nummer één of het meest belangrijk wat ze met hen leven willen tot het minst belangrijke, wat nodig is om het meest belangrijke doel te kunne bereiken.

Zodra duidelijk is wat jouw ‘grote steen’ doel of activiteit is, dan kan je jouw studententijd goed indelen.

Zodra duidelijk is wat jouw ‘grote steen’ doel of activiteit is, dan kan je jouw studententijd goed indelen met studieactiviteiten (leren, onderzoeken, enz.), extra-curriculaire activiteiten, maat schappelijke verantwoordelijkheden en sociale activiteiten, zonder ooit af te dwalen van je uiteindelijke doel. Zorg ervoor dat je niet van alles doet en uiteindelijk niets bereikt.

Neem de tijd om jezelf te reflecteren waarom je aan het studeren bent en de redenen waarom je andere activiteiten doet. Door dit te doen, zal het je helpen om een ijst van prioriteiten op te stellen.

Onthoud de grote stenen van Covey goed. Als je prioriteiten wilt opstellen in je leven, stel dan altijd de grote steen activiteiten op nummer één.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen In Je Studietijd Door Het Indentificeren Van De Grote Steen
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)