Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Om Gewichtstoename Tegen Te Gaan

stress verminderen gewichtstoename Stress Verminderen Om Gewichtstoename Tegen Te GaanWist je dat stress invloed kan hebben op je gewichtstoename? Stress verminderen om gewichtstoename tegen te gaan is daarom belangrijk. Je bent wat je eet zeggen ze. Wat je eet kan je energielevel en gemoedstoestand beïnvloeden en kan je stressniveau verminderen of verergeren! In dit artikel zul je ontdekken hoe stress invloed heeft op je gewichtstoename.

Er zijn verschillende manieren waarop stress kan bijdragen aan gewichtstoename. Men heeft te maken met het stresshormoon cortisol. Als we onder stress staan, is de vecht- of vluchtreactie geactiveerd in ons lichaam, wat leidt tot de afgifte van verschillende hormonen. Of we nu gestrest zijn vanwege de voortdurende druk op het werk of als we echt in gevaar zijn, ons lichaam reageert alsof we er schade er aan gaan ondervinden en alsof we moeten vechten voor ons leven of als een gek moeten vluchten. Op zulke momenten ervaren we een uitbarsting van energie, verschuivingen in de stofwisseling en de doorbloeding en andere veranderingen. Als je in deze toestand blijft voor een langere tijd, kan het chronische stress als gevolg hebben en je gezondheid loopt in gevaar.

Naast een aantal andere gevaren, kan chronische stress ook leiden tot gewichtstoename – daarom worden producten als cortislim als een dieetproduct op de markt gebracht. Het zal namelijk de stresshormoon cortisol blokkeren. Hierdoor zou men voorkomen dik te worden door stress.

Chronische stress en cortisol kan gewichtstoename veroorzaken op de volgende manieren:

Metabolisme
Heb je het gevoel dat je gevoelig bent voor gewichtstoename ten gevolge van stress, zelfs als je dezelfde hoeveelheid voedsel eet zoals je altijd hebt gedaan? Te veel cortisol kan je stofwisseling vertragen, waardoor je meer gewichtstoename zal ervaren dan normaal. Dit maakt ook het volgen van een dieet moeilijker.

Zout en Zoet
Ok, je bent gestrest. Ga je dan een heerlijke salade eten of ijs van Ben & Jerry’s? Ik wed op het laatste. Mensen die chronische stress ervaren, hebben de neiging te verlangen naar meer vette, zoute en zoete levensmiddelen. Dit geldt ook voor snoep en andere dingen die niet zo goed voor je zijn. Deze voedingsmiddelen zijn doorgaans minder gezond en leiden tot een verhoogde gewichtstoename.

Mensen die chronische stress ervaren, hebben de neiging te verlangen naar meer vette, zoute en zoete levensmiddelen.

Bloedsuikerspiegel
Langdurige stress kan je bloedsuikerspiegel veranderen, waardoor stemmingswisselingen, vermoeidheid en hyperglykemie kan ontstaan. Te veel stress kan zelfs in verband worden gebracht met metabool syndroom, een verzameling van gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot grotere gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen en diabetes.

Vet Opslag
Overmatige stress kan ervoor zorgen dat je vet gaat opslaan. Meer stress kan leiden naar meer buikvet. Veel vet is niet alleen ongewenst, maar neemt ook grotere gezondheidsrisico’s met zich mee. Namelijk dat vet zich ook in andere delen van het lichaam opslaat.

Stress en gewichtstoename kunnen ook op andere manieren ontstaan:

Emotioneel Eten
Verhoogde niveaus van cortisol kan niet alleen zorgen dat u hunkert naar ongezond voedsel, maar kan er ook toe leiden dat je meer eet dan normaal. Hoe vaak ben je wel niet de keuken binnen gelopen om op zoek te gaan naar snack of ongezond voedsel ten tijde van stress, maar niet echt honger had?

Fast food
Experts zeggen dat één van de grote redenen waarom we meer dikke mensen zien in onze samenleving, is dat mensen te gestrest en te druk zijn om thuis gezonde maaltijden te maken. In plaats daarvan kiezen  ze vaak voor de dichtstbijzijnde patatzaak.

Mensen zijn te druk om thuis gezonde maaltijden te maken

Huidige levensstijl

In onze huidige levensstijl zijn we veel minder in beweging en zitten veel meer dan onze vorige generaties. Ondanks dat we fysiek minder bewegen, zijn onze gedachten op volle toeren aan het draaien met de verplichtingen van alle dag. We zitten in de file, we zitten aan ons bureau op het werk en we ploffen uiteindelijk voor de tv aan het einde van de dag. Van sporten is er dan al helemaal geen sprake meer.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Om Gewichtstoename Tegen Te Gaan
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)