Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stress Verminderen Voor Kinderen Tijdens De Meivakantie: 10 Tips

stress verminderen kinderen vakantie 300x199 Stress Verminderen Voor Kinderen Tijdens De Meivakantie: 10 TipsVoor de meeste kinderen is vakantie een leuke tijd. Er is een pauze van school en een kans om vrienden en familie te zien. Echter voor sommige kinderen kan de vakantie ook stresserend zijn. Familieplannen en vieringen kan gecompliceerd zijn door echtscheidingen. De vakantie kan ook een moeilijke tijd zijn voor kinderen die een ouder, broer, zus of een familielid hebben verloren. Tijdens vakanties kunnen kinderen ook gaan nadenken over wat er veranderd is en wat er nu anders is. Zo kan een kind uit een gescheiden gezin zich verdrietig voelen, want hij mist de “intimiteit” van het gezin die hij vroeger had.

Er zijn een aantal dingen die ouders kunnen doen, zodat kinderen beter kunnen omgaan met vakantiestress:

1. Bespreek vakantieplannen ruim van te voren. Laat in hoeverre het mogelijk is je kinderen meebeslissen. Kinderen hebben een bepaalde mate van voorspelbaarheid nodig. Langdurige onzekerheid door plannen steeds te veranderen of door op het laatst de knoop door te hakken kan de stress bij kinderen verhogen.

2. Als je gaat reizen, vul die tijd op met kindvriendelijke snacks, boeken, spelletjes en / of muziek.

3. Plan je vakantie niet te vol. Je kunt niet alles doen of iedereen zien. Kinderen kunnen gemakkelijk oververmoeid en humeurig zijn tijdens de vakantie.

4. Geef kinderen rustmomenten. Verwacht niet dat ze de hele tijd actief kunnen zijn. Laat ruimte over voor rustige activiteiten, zoals het luisteren naar muziek, wandelen in het bos of het lezen van een boek.

5. Zorg ervoor dat kinderen voldoende slaap krijgen. Hoewel het misschien spannend is om tot laat op te blijven, kan gebrek aan slaap leiden tot een verhoogde prikkelbaarheid en stress.

6. Geef de kinderen ruimte om eerlijk te zijn over hun gevoelens. Dwing ze niet dat ze blij of enthousiast moeten zijn, terwijl ze dat gevoel helemaal niet hebben.

7. Maak geen beloftes die je niet kan nakomen. Beloof bijvoorbeeld niet dat je op tijd thuis zal zijn, terwijl het niet in je macht ligt om dit te bepalen.

Wat de meeste kinderen echt willen is tijd, aandacht en geruststelling.

8. Houd familietradities in ere, zelfs als één van de ouders afwezig is. Kinderen rekenen op bepaalde tradities. Dit kan een belangrijk effect hebben op de kinderen, door ze te laten weten dat ook al zijn sommige dingen veranderd, andere dingen hetzelfde zijn gebleven.

9. Probeer het vele malen afwezig zijn als ouder niet te compenseren met extra geschenken of speelgoed. Het zal niet werken. Wat de meeste kinderen echt willen is tijd, aandacht en geruststelling.

10. Zorg goed voor jezelf. Probeer te voorkomen dat je overladen wordt met verplichtingen. Als jij gestrest bent, zal het de druk en stress bij je kinderen ook verhogen.

De meeste kinderen, zelfs bij het verlies van een dierbare of veranderingen in gezinssamenstelling, kunnen en zullen genieten van de vakantie. Echter, de voorbereiding, geduld en eerlijkheid helpen je om conflicten te voorkomen, stress te verminderen en verbetert de vakantie voor het hele gezin.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stress Verminderen Voor Kinderen Tijdens De Meivakantie: 10 Tips
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)