Gratis e-Book!

Direct Toegang

Stresstips Voor Werkende Moeders Om Stress Te Verminderen

gestreste werkende moeder Stresstips Voor Werkende Moeders Om Stress Te VerminderenMoeders zijn erg druk en vaak hebben ze te maken met de onvoorspelbaarheid van het ouderschap. In het bijzonder van het opvoeden van kleine kinderen kan leiden tot extra stress.

Bijvoorbeeld als het kind in de broek heeft gedaan op weg naar de kinderopvang, kan een beste stresssituatie opleveren. Het heeft het potentieel om de hele dag te verpesten (zowel voor moeder als kind!) in termen van timing en stress.

 Als een werkende moeder in beslag is genomen door alle dagelijkse bezigheden en gestrest is, kan ze minder efficiënt zijn in haar werk en mogelijk sneller fouten maken of een niet zo’n hoge productiviteit hebben. Als haar kind ook gestrest voelt dan is er nog meer potentie voor verdere conflicten, gekwetste gevoelens en problemen gedurende de dag.

Lezers, reageer hieronder. Wat zijn jouw belangrijkse stressoorzaken als een werkende moeder? Deel je antwoorden en lees wat anderen te zeggen hebben.

De volgende tips kunnen voor werkende moeders de stress verminderen:

Plan vooruit en wordt georganiseerd
Georganiseerd zijn is een belangrijke vaardigheid voor werkende moeders. Als je bijvoorbeeld extra kleren voor je kind ten alle tijde in de auto bewaart, dan kun je de kleren wisselen mocht zo’n probleem van “in de broek gedaan” voorkomen. Zo wordt een rampzalige dag eenvoudig opgelost. Als je vooruit plant en routines inbouwt, dan is het minder stresserend en vergeet je minder dingen gedurende  de dag.

Georganiseerd zijn is een belangrijke vaardigheid voor werkende moeders.

Grenzen stellen
Werkende moeders spelen vele rollen en willen hun best hierin doen. De rollen van moeder, werknemer en partner vereisen niets minder dan hun best. Dit leidt soms tot een gevoel van niet in staat zijn om nee te zeggen! Een werkende moeder hoeft niet overal “ja” op te zeggen. In feite “nee” zeggen tegen de verantwoordelijkheden die niet essentieel zijn voor haar succes en dat van haar gezin – zorgt ervoor dat de werkende moeder “ja” kan zeggen tegen dingen die dat wel zijn.

Onderhoud de connectie
Alhowel grenzen stellen belangrijk is, is het even belangrijk voor de werkende moeders om verbonden te blijven met hun kinderen, want zij zin de eerste aangewezen personen. Kinderen die zich verwaarloosd voelen, zullen veel vaker negatieve aandacht vragen. Werkende moeders die het gevoel hebben dat ze niet voldoende geven aan hun kinderen, zullen zich gestrest en schuldig voelen. Om een sterke connectie op te bouwen, is zowel emotioneel nuttig als oplossingsgericht.  En gelukkig hoeft het verminderen van stress niet te betekenen dat je minder geeft aan je kinderen.  Samen quality time besteden aan een leuke activiteit kan een “multitasking” manier zijn om zowel connectie op te bouwen en om je stress te verminderen. Nee zeggen tegen andere dingen zorgt ervoor dat je tijd vrij maakt om deze dingen te doen.

Zorg goed voor jezelf
Als je zowel fysiek als emotioneel niet op je best bent, zul je niet op je best kunnen presteren op je werk en met je kinderen. Om het beste te kunnen geven aan je kinderen en aan je werk, is het belangrijk voor werkende moeders om net zo goed voor henzelf te zorgen als voor hun kinderen. Bijvoorbeeld door voldoende te slapen, gezonde voeding en momenten van rust. Het is ook belangrijk om positieve feedback te krijgen (knuffels van je kinderen en waardering van je werk) om burn-out te voorkomen.  Het kan moeilijk zijn om dit alles in te plannen in een reeds volle schema, maar een goede zelfzorg zal de werkende moeders in staat stellen om efficiënter te werken in hun leven. Dus het loont echt als je dit doet!

Vraag om hulp
Veel werkende moeders realiseren zich niet dat ze mensen om zich heen hebben die hen willen helpen als ze hen maar vragen. Veel mensen zouden graag een handje willen helpen, als ze maar gevraagd worden. Vrienden en buren kunnen worden verzameld en ondersteunende netwerken kunnen worden gevormd op deze manier. Er zijn vaak manieren om betaalbare krachten in te huren voor extra dingen zoals schoonmaken om de levensstijl van een werkende moeder minder hectisch te maken.  En de mogelijkheid van het delegeren van taken op het werk wordt vaak over het hoofd gezien. Voor drukke werkende moeders die hulp vragen, is een slimme manier om het leven  minder stresserend en hectisch te maken.

Veel mensen zouden graag een handje willen helpen, als ze maar gevraagd worden.

Focus op Stress Management
Wanneer ze gekweld worden door stress, zijn werkende moeders vaak minder in staat om connectie op te bouwen met hun kinderen of om te focussen op hun werk. Dit kan leiden tot uitvallen naar hun kinderen, tijdrovende fouten maken op hun werk  en andere dingen dat kan leiden naar meer stress voor werkende moeders en hun gezinnen. Daarom is het nemen van een proactieve houding ten opzichte van stress-management heel belangrijk. Het snel kunnen toepassen van een aantal stressverminderende technieken zoals ademhalingsoefeningen, een andere manier van kijken naar een stressvolle situatie; maar ook voor de lange termijn, zoals een regelmatige lichaamsbeweging of ondersteunende sociale kring, kan grote stress voor werkende moeders en hun gezinnen verminderen.

Naast deze stress management technieken voor werkende moeders, is het belangrijk (en vaak over het hoofd gezien) om de stress van de kinderen in de gaten te houden. Zelfs jonge kinderen kunnen profiteren van de stress management technieken zoals diep ademhalen, tijd met de moeder doorbrengen en massage. Omdat moeders en jonge kinderen zo op elkaar zijn afgestemd, is het verminderen van de stress van de één zowel ten voordeel voor de moeder als het kind.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Stresstips Voor Werkende Moeders Om Stress Te Verminderen
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Een reactie op “Stresstips Voor Werkende Moeders Om Stress Te Verminderen”

Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)