Gratis e-Book!





Direct Toegang

Tips Voor Lastige Gesprekken

relatie stress moeilijke gesprekken Tips Voor Lastige GesprekkenTijdens je huwelijk of relatie zul je soms momenten hebben dat je “serieus” moet praten. Dit kan soms voor veel stress zorgen. Überhaupt al als je er aan denkt kan dit veel al stress veroorzaken.

Dit zijn de gesprekken, die je beiden niet wil voeren. Dit zijn de gesprekken over moeilijke onderwerpen en situaties. Dit zijn de gesprekken waar je zowel boos, defensief, verdrietig en gekwetst kan worden.

Doe niet alsof er niets aan de hand is, want dan zullen jullie beiden op eieren lopen en het zal er uiteindelijk toe leiden dat je relatie zal mislukken.

Het hebben van de moeilijke gesprekken laat zien dat je van je partner houdt en aan je relatie wilt werken.

Hier volgen enkele tips en technieken voor als je deze moeilijke gesprekken moet voeren.

Stel het hebben van een moeilijk gesprek niet uit

Kijk naar je verwachtingen. Als je verwacht dat  het gesprek slecht zal gaan, dan zal het ook gebeuren. Als je aanneemt dat het hebben van zo’n gesprek de situatie verergert, dan zal het waarschijnlijk ook zo zijn. Heb positieve verwachtingen en denk positief!

Het hebben van de moeilijke gesprekken laat zien dat je van je partner houdt en aan je relatie wilt werken.

Weet waarom je wilt praten. Wil je met je partner praten over een moeilijk onderwerp om een beter begrip te krijgen hoe je partner de situatie ziet? Wil je een misverstand ophelderen? Moet je partner worden geconfronteerd met een leugen of kwetsend gedrag? Ben je bezorgd over het niveau van intimiteit met elkaar en wil je meer connection hebben met je partner?

Accepteer dat het waarschijnlijk een stressvolle gesprek zal worden. Hoewel je niet wilt dat één van jullie twee gestresst, boos of gekwetst wordt door het gesprek, is het belangrijk te beseffen dat je beiden defensief en emotioneel kan worden in het gesprek.

Manieren om een moeilijk gesprek te beginnen

Zeg niet “we moeten praten.” Begin je gesprek met een erkenning dat het onderwerp moeilijk, gevoelig, confronterend enz. kan zijn. Geef duidelijk aan dat je weet dat er meningsverschillen zijn en dat je samen er aan wil werken om een beter begrip te krijgen van deze meningsverschillen.

Suggesties hoe je het gesprek kan beginnen.  “Ik heb nagedacht over …”,” Wat vind je van …”, “Ik wil graag praten over …”,” Ik wil een beter begrip hebben van jouw standpunt over… ” Draai er niet omheen. Houd het simpel. Blijf bij het onderwerp.

Wanneer en waar moet je het moeilijke gesprek gaan houden

Manipuleer je partner niet. Nodig je partner niet uit om naar de film te gaan, terwijl je van plan bent om “het gesprek” te voeren in een restaurant. Wees eerlijk.

Timing wanneer je het gesprek moet voeren. Kies de juiste tijd voor het gesprek. Ga niet met je partner praten als je zelf nog niet tot rust bent gekomen. Zorg dat je ook geen moeilijke gesprek voert voor of na de seks.

Verwacht niet dat je het gesprek direct kan hebben. Het is belangrijk dat je je partner wat tijd geeft om na te denken over het onderwerp waar je over wilt praten. Het mag ook niet worden uitgesteld voor een lange tijd. Geef aan dat je het gesprek binnen 48 uur wilt voeren.

Laat je partner niet in de val lopen. Als je het gesprek voert in de auto of in een vliegtuig enz. sluit je je partner op.

Stem af met elkaar waar je wilt gaan praten. Je kan ervoor kiezen om het gesprek te voeren op een openbare locatie, zoals een restaurant. Als je kinderen hebt, breng je kinderen naar de oppas en je kunt het gesprek thuis voeren.

Technieken die je kan gebruiken tijdens het moeilijke gesprek

Toon respect voor je partner. Spreek niet denigrerend met je partner. Denk niet dat je partner weet waar je over wilt praten. Onderbreek niet wanneer je partner aan het woord is.

Wees bewust van je non-verbale communicatie. Houd oogcontact. Laat zien dat je luistert met die verstande dat je niet persé hoef te laten zien dat je er mee eens bent.

Wees voorbereid. Je zorgen, gedachten en ideeën moeten gebaseerd zijn op feiten. Houd het gesprek bij het onderwerp. Praat niet door en door.

Bereik een overeenstemming waar jullie beiden mee kunnen leven.  Stel vervolgens een tijd vast om te evalueren hoe jullie beiden omgaan met het probleem.

Weet wanneer je hulp nodig hebt. Als het probleem of situatie ervoor blijft zorgen dat er problemen ontstaan in je relatie of huwelijk, dan is het misschien verstandig om te praten met een vertrouwenspersoon, mediator of maatschappelijk werker.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Tips Voor Lastige Gesprekken
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier




Geen gerelateerde artikelen.



Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)