Gratis e-Book!

Direct Toegang

Verminder Examen Stress En Presteer Beter Op Examens

examenstress faalangst Verminder Examen Stress En Presteer Beter Op ExamensExamen stress kan stressvol zijn. Zelfs voor de meest voorbereide studenten kan het stresserend zijn. Helaas kan examenstress en faalangst een negatieve invloed hebben op je prestaties. Alleen al als je er aan denkt, kan het je veel stress bezorgen. De volgende examenstress tips kunnen je helpen om met veel meer gemak je examens te maken en waardoor je waarschijnlijk ook meer succes gaat boeken!

Zorg voor voldoende slaap
Als je 6 uur of minder slaapt dan heb je slaap te kort of in ieder geval gebrek aan voldoende slaap. Het hebben van slaaptekort zorgt ervoor dat je mentaal minder scherp bent. Dit kan een negatief effect hebben op je prestaties. Zelfs als je deze gemiste uren aan slaap spendeert aan studeren. Het is dus zeer belangrijk dat je al je studie hebt gedaan, zodat je een goede nachtrust hebt voordat de grote dag daar is.

Studeer slimmer
Zorg dat je georganiseerd en geordend bent met betrekking tot je studie. Zodoende hoef je niet de hele nacht door te trekken om te studeren en alsnog je examen verknallen omdat je uitgeput bent.

Hoe kun je slimmer studeren? Maak een lijst van de belangrijke dingen die je moet leren, in volgorde van belangrijkheid. En leer eerst de bovenste punten van je lijst. Op die manier heb je de belangrijkste onderdelen van de stof geleerd, mocht je in tijdnood komen.

Maak een lijst van de belangrijke dingen die je moet leren, in volgorde van belangrijkheid.

Maak een lijst van al het werk dat je moet doen. Schat hoeveel tijd je voor elke item nodig hebt en vergelijk dat met de hoeveelheid uren die je beschikbaar hebt. Dit zal laten zien of je zorgvuldig kunt doorlezen of dat je moet snellezen. Verder laat het zien hoe vaak je jouw aantekeningen kan doornemen en wordt je gestimuleerd om alles gedaan te krijgen. (Als je altijd last heb van te weinig tijd, dan is het belangrijk om je perfectionistische neigingen onder controle te krijgen.) Oh…en zet de tv zoveel mogelijk uit totdat je examens voorbij zijn.

Visualiseer Succes
Een geweldige manier om je zelfvertrouwen op te bouwen , is elke avond voordat je gaat slapen jezelf te visualiseren. Je visualiseert dat je de examens aan het maken bent en dat je het succesvol gaat afronden. Gedetailleerde visualisaties kan ervoor zorgen dat je een positief gevoel ervaart. Door jezelf te visualiseren dat je het goed doet is een manier om succes te beoefenen en zorgt er daardoor voor dat je beter gaat presteren. Door zelfvertrouwen te hebben tijdens het maken van je examens voorkomt dat je niet verstikt raakt als gevolg van stress. Visualisaties kunnen je ook helpen om informatie te onthouden: je kan gedetailleerde scenario’s creëren inclusief de informatie die je moet onthouden. Dit kan ervoor zorgen dat je de informatie niet zo snel meer vergeet tijdens het maken van je examens.

Blijf kalm
Omdat stress invloed kan hebben op je geheugen, is het belangrijk om kalm te blijven voor en tijdens je examens. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn echter verschillende stress technieken die je kunnen helpen om snel te kalmeren wanneer je je overweldigd voelt. Zo kunnen ademhalingsoefeningen blijkt uit onderzoek je examenstress verminderen en kan het zeer effectief zijn in het helpen te ontspannen en je stressrespons te doen keren. Voor ademhalingsoefeningen lees dit artikel: http://www.stressvrijleven.com/ademhaling

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Verminder Examen Stress En Presteer Beter Op Examens
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)