Gratis e-Book!

Direct Toegang

Verminder Financiële Stress: Hoe Kun Je Tieners Leren Om Verstandig met Geld Om Te Gaan?

tieners financiele stress verminderen Verminder Financiële Stress: Hoe Kun Je Tieners Leren Om Verstandig met Geld Om Te Gaan?Ouders klagen dat tieners meestal niet naar hen luisteren. Het tegendeel is waar als het gaat om advies over ‘geldzaken’. Tieners zijn echt blij met hun ouders’ inbreng over hun financiën. Door hen te adviseren verminder je de stress over financiën.

In de afgelopen jaren hebben tieners miljoenen euro’s verdiend met een parttime baan of een vakantiebaan. Sommige tieners sparen alles op wat ze verdienen voor een grote uitgave of voor hun studie, maar veel tieners spenderen alles wat ze verdienen. Dus het is de verantwoordelijkheid van ouders om hun tieners te trainen hoe ze verstandig met hun geld om moeten gaan.

Hier zijn enkele manieren hoe je als ouder tieners kan leren hoe ze verstandig om moeten gaan met hun verdiende euro’s:

1. Geef het goede voorbeeld
Door jouw levensstijl zullen de kinderen zien hoe je geld uitgeeft. Als je een bepaald bedrag opzij legt voor een huishoudelijke behoefte, zullen ze uiteindelijk hetzelfde doen voor henzelf als zij hun eigen geld verdienen.

Door een bankrekening te openen onder hun naam, geeft hen meteen een financiële verantwoordelijkheid.

2. Help je tieners aan een bankrekening
Door een bankrekening te openen onder hun naam, geeft hen meteen een financiële verantwoordelijkheid. Ga met hen zitten en leg uit hoe ze hun eigen rekening moeten beheren en de beloningen die ze krijgen als ze genoeg hebben gespaard. Hun spaargeld kunnen ze gebruiken voor hun collegegeld, of voor een grote aankoop zoals een auto. Bovendien geeft het een gevoel van  voldoening als ze eenmaal iets concreets hebben waar ze voor hebben gespaard. Bekijk ook even de speciale voordelen die banken aanbieden als je voor kinderen en jongeren een rekening opent.

3. Stel een budgetplan op
Zodra tieners het woord ‘budget’ horen, hebben ze de neiging om ineen te krimpen bij de gedachte dat ze de besteding van hun geld moeten beperken. In plaats daarvan zou jij en jouw zoon of dochter een “bestedingsplan” moeten maken. Dit zou hen enthousiast krijgen en hun aan manieren denken over hoe ze verstandig hun spaargeld moeten besteden.  Verder helpt het hen ook een overzicht te krijgen over wat ze verdienen en wat ze spenderen. Laat ze ook het verschil zien tussen items die ze echt nodig hebben en de luxe items die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Laat ze ook het verschil zien tussen items die ze echt nodig hebben en de luxe items die ze eigenlijk niet nodig hebben.

4. Leer hoe ze kunnen investeren
Maak ze bewust van de opties die ze hebben hoe ze kunnen investeren. Je kan ze bijvoorbeeld introduceren in het zakelijke deel van de dagelijkse kranten. Daarin kan je laten zien hoe de aandelenmarkt werkt en hoe ze in de toekomst bijvoorbeeld in aandelen kunnen investeren.

Kortom verminder financiële stress bij tieners om hen vroeg te leren hoe ze met geld om moeten gaan.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Verminder Financiële Stress: Hoe Kun Je Tieners Leren Om Verstandig met Geld Om Te Gaan?
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)