Gratis e-Book!

Direct Toegang

Verminder Stress Door Voldoening Te Vinden In Je Huidige Werk

vodoening in je werk stress verminderen Verminder Stress Door Voldoening Te Vinden In Je Huidige WerkAls je stress ervaart of overspannen bent en het risico loopt voor een burn-out, dan heb je misschien het gevoel om een ingrijpende verandering aan te brengen in je leven om te kunnen genieten van je werk en zodoende een burn-out kan voorkomen.

Voordat je grote veranderingen wilt aanbrengen, kan dit artikel je helpen om meer te genieten van je huidige situatie door een paar kleine aanpassingen. De volgende tips kunnen je helpen om meer voldoening te hebben in je werk:

Wees duidelijk over de functie-eisen
Het is bijna onmogelijk om het goed te doen op je werk, als je niet weet wat de eisen zijn. Helaas, soms is het moeilijk om alle eisen te kennen van een baan, omdat de verantwoordelijke mensen weinig communiceren. Sommige bazen en managers zijn vaag met hun verwachtingen.  Wijzen nieuwe taken toe met weinig voorafgaande kennisgeving. Geven nieuwe taken zonder dat er trainingen worden gegeven, of op andere (onbedoelde) manieren waardoor werknemers falen in hun werk. Hoewel je niet helemaal kan voorkomen dat dit soort dingen gebeuren, kun je een duidelijker beeld krijgen van wat je moet doen door het gebruik van assertieve communicatie vaardigheden. Leer voor jezelf op te komen op een respectvolle manier. Je zult op die manier je werkleven en je relatie verbeteren en je risico om een burn-out op te lopen zal ook verminderen.

Leer voor jezelf op te komen op een respectvolle manier.

Vind waardering en erkenning
We moeten allemaal het gevoel hebben te worden erkend en te worden beloond voor wat we doen. Als je baan  geen ingebouwde mogelijkheden heeft voor erkenning of als beloningen zeldzaam zijn, dan kan het nodig zijn om erkenning en beloning toe te voegen aan je eigen leven. Je kunt besluiten om zelf naar een film te gaan, een home spa ervaring te hebben, voor jezelf iets leuks te kopen, of jezelf kleine beloningen geven als je een project hebt afgemaakt. Je kan er ook voor kiezen om een team te vormen met een vriend die jou support. Je gaat akkoord om te luisteren naar elkaars successen en elkaar te supporten, als je die steun en erkenning niet krijg van je werk. Deze dingen kunnen je emoties verzorgen en je helpen herinneren aan het belang van het werk dat je doet. Dit is vooral belangrijk als je een baan hebt waar deze beloningen schaars zijn.

Zorg voor balans in je levensstijl
Het is belangrijk om evenwicht te houden in je levensstijl; als je alleen maar werkt en niet ontspant, dan kan je vermogen om te kunnen werken afnemen. De eerste stap die je kan nemen met het oog op behoud  van balans in  je levensstijl, is door je huidige levensstijl onder de loep te nemen. Kijk welke gebieden in je leven uit balans zijn. Heb je genoeg tijd voor relaties, hobby’s, slapen, zelfzorg, lichaamsbeweging, gezond eten en andere belangrijke kenmerken van een gezonde levensstijl ten opzichte van je werkleven? Zo niet, dan moet je de volgende stap nemen. Kijk naar je prioriteiten en breng er aantal veranderingen in waardoor je levensstijl verbetert.

Kijk welke gebieden in je leven uit balans zijn.

Denk positief
Je kan je ervaring van de huidige situatie veranderen door je houding erover te veranderen.  Door een optimistische houding te ontwikkelen en negatieve zelfspraak patronen te veranderen, kunnen deze technieken je op weg helpen om het glas half vol te zien. Verder zorgt dit er ook voor dat je productiever bent en minder gestrest! Beoordeel je huidige gemoedstoestand en breng een aantal veranderingen aan in jezelf. Zodoende zul je de dingen in een positiever licht zien en je zult veel gelukkiger in het leven staan!

Ken je zelf en werk met jouw persoonlijkheid
Bepaalde eigenschappen van je persoonlijkheid maken je beter geschikt voor bepaalde banen dan andere banen. Als je werk hebt dan niet goed aansluit bij je persoonlijkheid, dan kan je onnodig elke dag stress ervaren als je richting je werk gaat. De volgende vragen zijn goed om het aan jezelf te stellen:

-       Vind je het leuk om aan deadlines te werken, of wil je taken doen die in een relatief constante stroom komen?

-       Vind je het leuk om in teamverband of zelfstandig te werken?

-       Vind je het leuk om gestructureerd en routinematig te werken of vrij en variabel?

-       Vind je het leuk om een grote vis in een klein vijver te zijn of een kleine vis in een groter vijver? Met andere woorden wil je een klein deel zijn van een groot bedrijf of een groot deel zijn van een klein bedrijf, of iets anders?

-       Geloof je in datgene wat je doet en is het belangrijk voor jou dat jij dat doet?

Als je werk hebt dan niet goed aansluit bij je persoonlijkheid, dan kan je onnodig elke dag stress ervaren als je richting je werk gaat.

Deze vragen en andere vragen kunnen je een beter beeld geven wat voor soort werk het beste voor jou persoonlijk zal zijn. Als je merkt dat je niet in de positie zit dat ideaal voor jou is, dan kun je kijken welke wijzigingen je kan maken in het structuur van je werk zodat het beter bij je behoeften past. Of je zou kunnen denken welke banen wel beter geschikt voor je zijn en is het een goed idee om te kijken hoe je van baan kan wisselen.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Verminder Stress Door Voldoening Te Vinden In Je Huidige Werk
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)