Gratis e-Book!





Direct Toegang

Verminder Stress Met Effectieve Communicatievaardigheden

verbeter je relaties met effectieve communicatievaardigheden Verminder Stress Met Effectieve CommunicatievaardighedenConflicten in een relatie is zo goed als onvermijdelijk. Conflicten op zich hoeft geen probleem te zijn. Hoe er echter met conflicten wordt omgegaan, kunnen mensen bij elkaar brengen of uit elkaar scheuren en veel stress opleveren.

Slechte communicatievaardigheden, meningsverschillen en misverstanden kunnen een bron van woede en afstand zijn, of een springplank naar een sterkere relatie en een gelukkiger toekomst. De volgende keer als je te maken krijgt met een conflict, houdt deze tips over effectieve communicatievaardigheden in je achterhoofd en het kan je positieve en betere resultaten opleveren.

Blijf gefocust
Soms is het verleidelijk om ruzies uit het verleden erbij te halen die schijnbaar gerelateerd zijn aan het huidige conflict. Helaas overschaduwt het heel vaak het probleem en zorgt er voor dat wederzijds begrip een een oplossing voor de huidige kwestie minder waarschijnlijk maakt. Het maakt de hele discussie meer belastend en zelfs verwarrend. Probeer niet oud zeer naar boven te halen of andere onderwerpen. Blijf gefocust op het heden, jouw gevoelens, het begrijpen van elkaar en het vinden van een oplossing.

Blijf gefocust op het heden, jouw gevoelens, het begrijpen van elkaar en het vinden van een oplossing.

Luister goed
Mensen denken vaak dat ze luisteren, maar in feite zijn ze aan het nadenken wat ze gaan zeggen als de andere stopt met praten. Echte effectieve communicatie is er ruimte voor tweerichtingsverkeer.

Hoewel het misschien moeilijk kan zijn, probeer toch te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft. Onderbreek niet. Wees niet defensief. Luister gewoon en reflecteer terug wat er tegen je wordt gezegd, zodat ze weten dat je hebt geluisterd.

Probeer hun standpunt te zien
In een conflict willen de meesten van ons in de eerste plaats gehoord en begrepen worden.
We praten veel over onze eigen standpunt om de ander te overtuigen. Ironisch genoeg, als we allemaal dit de hele tijd blijven doen, is er weinig aandacht voor het standpunt van de andere persoon en niemand voelt zich begrepen. Probeer het echt te zien van de andere kant en dan kun je de jouwe beter uitleggen. (Als je het niet begrijpt, vraag door totdat je het wel begrijpt.) Velen zullen eerder bereid zijn te luisteren als ze het gevoel hebben te zijn gehoord.

Reageer op kritiek met empathie
Als iemand naar je toe komt met kritiek, is het gemakkelijk om te vinden dat hij of zij het verkeerd heeft en defensief e worden. Hoewel  het moeilijk kan zijn om kritiek aan te horen en vaak overdreven of gekleurd wordt door de emoties van de ander, is het belangrijk om te luisteren naar de pijn van de ander en met empathie te reageren voor hun gevoelens. Ga op zoek naar wat is waar wat zij zeggen; het kan waardevolle informatie voor je zijn.

Neem verantwoordelijkheid
Realiseer je dat het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid een kracht is en geen zwakte. Effectieve communicatie impliceert toegeven wanneer je het mis hebt. Als je beiden deelt in de verantwoordelijkheid van een conflict (wat meestal het geval is), zoek naar wat van jou is en geef het toe. Er wordt zodoende orde geschept in de situatie, je geeft het goede voorbeeld en je toont volwassenheid. Het inspireert ook vaak de ander om om op dezelfde manier te reageren, waardoor je wederzijdse begrip en het vinden van een oplossing vergroot.

Gebruik de “Ik” boodschap
Gebruik de “ik” vorm. Zeg:”Ik voel me gefrustreerd als dit gebeurt.” In plaats van te zeggen:”Je hebt het echt verknald.” Door de “ik” vorm te gebruiken houd je het bij jezelf en kun je jouw eigen gevoelens onder woorden brengen.  Het is minder beschuldigend, minder defensief en je helpt de andere persoon jouw standpunt te begrijpen in plaats dat de ander zich aangevallen voelt.

Zoek naar consensus
In plaats de discussie te willen winnen, zoek naar oplossingen die de behoeften van iedereen vervult. Ofwel door middel van consensus, of een nieuwe oplossing die je beiden de meeste wilt. Deze focus is veel effectiever dan als de ene persoon krijgt wat hij of zij wilt ten koste van de ander persoon. Gezonde communicatie betreft het vinden van een resolutie waar beide kanten tevreden mee zijn.

Gezonde communicatie betreft het vinden van een resolutie waar beide kanten tevreden mee zijn.

Neem een Time-Out
Soms kunnen de emoties zo hoog oplopen dat het moeilijk wordt om de discussie voort te zetten zonder dat het een ruzie wordt. Als je merkt dat jij of je partner te boos wordt om normaal te communiceren, of destructieve communicatie patronen vertoont, dan is het ok om een time-out te nemen van de discussie totdat je bent afgekoeld. Soms betekent een goede communicatie weten wanneer je een tim-out moet nemen.

Geef niet op
Hoewel het nemen van een onderbreking van de discussie soms een goed idee is, zorg er wel voor dat je altijd weer terugkomt. Als jullie beiden de situatie met een constructieve houding benaderen, wederzijds respect tonen en een bereidheid om de ander standpunt te zien of op z’n minst een oplossing te vinden, dan kun je vooruitgang boeken naar het doel of de resolutie van het conflict. Tenzij het tijd is gekomen om de relatie op te geven, geef communicatie niet op.

Vraag om hulp als je het nodig hebt
Als één van beide moeite heeft om respectvol te blijven tijdens het conflict, of als je hebt geprobeerd om het conflict met je partner op te lossen en de situatie lijkt maar niet te verbeteren, dan kan het verstandig zijn om een paar sessies te nemen van een therapeut. Koppels counseling of gezinstherapie kan je helpen met woordenwisselingen en het leren van vaardigheden om toekomstige conflicten op te lossen. Als je partner niet wilt gaan, kun je er toch nog vaak baat bij hebben als je alleen gaat.

Tips:

- Vergeet niet dat het doel van effectieve communicatievaardigheden, is het dienen van wederzijds begrip en het vinden van een oplossing die beide partijen bevalt, niet de ruzie willen ‘winnen’ of ‘gelijk ‘ willen krijgen.

- Dit werkt niet in elke situatie, maar soms (als je een conflict hebt in een romantische relatie) helpt het om elkaars handen vast te houden of fysiek connected te zijn terwijl jullie praten. Dit kan jullie helpen herinneren dat je om elkaar geeft en over het algemeen elkaar ondersteunt.

- Houd in gedachten dat het belangrijk is om respectvol te blijven naar de andere, zelfs als je de acties van de ander niet zo leuk vindt.

- Als je slechte communicatievaardigheden hebt, zal het extra stress veroorzaken in je leven.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Verminder Stress Met Effectieve Communicatievaardigheden
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier






Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)