Gratis e-Book!

Direct Toegang

Wees Aap Vrij En Daardoor Stress Vrij

aap vrij stress Wees Aap Vrij En Daardoor Stress VrijIk maakte me altijd vaak zorgen over dingen die mij zelf niet eens trof. Dit gaf mij veel stress. Ik zal je een voorbeeld geven. Zo had ik een collega die gevraagd of ongevraagd haar problemen met mij deelde. De ene keer was het kind ziek. De andere keer had zij ruzie met haar man. En dan had zij weer een te drukke weekend gehad enz.

Er was altijd wel iets aan de hand waar zij zorgen over maakte en het met mij deelde. Zij keek mij dan vragend aan of ik de oplossing zou hebben. Soms werd ik moe van deze gesprekken en wist ik er geen raad me.

Echter het volgende principe heeft mij enorm geholpen om niet meer te worden opgeladen met andermans zorgen.

Mensen lopen rond met allemaal apen op hun schouders.  Zij kijken om hen heen om hun apen aan iemand anders weg te geven. Het zijn dan ook vaak de arme argeloze zielen of zij die anderen een plezier willen doen, die eindigen met iemand anders z’n aap op hun schouders. Deze aap voegen zij toe aan de hoop die zij al op hun schouders dragen. Als je van de aap stress af wilt, moet je niet meer toestaan dat mensen hun aap aan jou geven.

Dit moet je weten. Het is niet de gever, maar de ontvanger die verantwoordelijkheid is. Het is jouw keuze of je hun aap op jouw schouders neemt of niet.

Het is niet de gever, maar de ontvanger die verantwoordelijkheid is.

Soms kijken mensen je vragend aan om hun aap te nemen. Het kan als volgt gaan: Jouw kind heeft zijn/haar huiswerk niet af en je springt in om zijn/haar aapte nemen. Jouw collega heeft niet genoeg tijd om zijn taken te volbrengen en je besluit om het over te nemen en je laadt zodoende weer een aap op jouw schouders enz. Verder is het ook zo dat mensen hun problemen of uitdagingen met je delen – het kan gaan over hun huwelijk, geld, baan, enz. Wanneer je vertrekt, maak je in jouw hoofd zorgen over hen en hun problemen – Door dit te doen, ben je zo juist de nieuwe ouder geworden van de tweelingbroer van de aap.

Dit is wat ik heb geleerd te doen – Luister, heb medelijden, heb empathie en beëindig het gesprek met, “Ik ben er zeker van dat je er uit zult komen.”

Op de een of andere manier is er een verbazingwekkende vrijlating met een dergelijk statement. Op deze manier is het hen duidelijk dat het hun aap is om ervoor te zorgen en ik hun aap niet op mijn schouders neem. Verder vertelt het mijzelf dat het niet mijn probleem is om op te lossen of aap is om te dragen, zodat ik op deze manier geen zorgen of stress toevoeg op mijzelf.

Zorg er daarom voor dat je aap vrij bent en zodoende stressvrij.

Herken op deze manier dat de meeste apen op je schouders jij zelf hebt gekozen om het op jouw schouders te zetten. En het zijn eigenlijk niet eens de jouwe om ervoor te zorgen. Zorg er daarom voor dat je aap vrij bent en zodoende stressvrij.

Voor een Stressvrij Leven!

artikelen stress Wees Aap Vrij En Daardoor Stress Vrij
Bob Pietersz – Ervaringsdeskundige
www.stressvrijleven.com Leef In Volle Vrijheid!
Ontvang het gratis e-boek: ‘Stressvrije Methode’ Klik hier


Wat vind jij? Geef je mening (of stel een vraag)